Announcement

Collapse
No announcement yet.

Trotsets välsignelse

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Visa
Clear All
new posts

  • Trotsets välsignelse

    Under åren 1632-1642 satt Galilei inspärrad i en slags fängelse-husarrest, vilket storinkvisitorn hade dömt honom till. Under dessa år fortsatte Galilei trotsigt att forska. Han ställde frågor inom fysiken och utförde banbrytande experiment inom mekaniken. De rörelselagar han identifierade blev en av grundpelarna i Newtons fysik.
    Galileis envishet är ett exempel på hur den mänskliga viljan att trotsa restriktioner och förbud kan kämpa sig fram. Han forskade vidare och gav mänskligheten ofantliga värden trots att han var dömd för att ha spridit den copernicanska "irrläran" i sin bok Dialog om de två världssystemen.

    Trotset är den drivkraft som gör att många individer fortsätter att fungera och producera även när vi fjättras av bojor, förbud och restriktioner. Detta individuella trots hos svenska företagare och tänkare är vad som har skapat Sveriges allmänna välstånd under 1900-talet. Hur djävliga skatterna, förbuden och regleringarna tidvis än har varit, så har enskilda individer ändå kämpat på för att bära lasset och orka med att producera. Det har de gjort delvis med viss glädje, eftersom dessa individer älskar att tänka och producera -- trotset är deras inre motor och glöd. Trotset mot de socialistiska inslagen i vår blandningsekonomi. Detta trots byggde Sveriges välstånd. Det, och ingenting annat.
Working...
X