Announcement

Collapse
No announcement yet.

Äkta individualister är förnuftsmänniskor

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Äkta individualister är förnuftsmänniskor

  Det är en utbredd uppfattning att en individualist är en människa som gör det som faller henne in. D.v.s. som gör vad som helst som hon känner för att göra. Många människor inbillar sig alltså att en individualist måste vara en subjektivist. Men filosofen Ayn Rand har i sådana idéromaner som Urkällan (The Fountainhead på engelska) visat oss att en äkta individualist är en människa som alltid väljer att vara rationell.

  En människa måste vara oberoende för att vara en individualist. Hon måste möta verkligheten på egen hand – utan att gömma sig bakom eller luta sig emot andra människor. Hennes medel för att fatta verkligheten är hennes eget förnuft. Det är endast med förnuftet som en människa kan ta reda på vilka handlingar kommer att gagna hennes liv och vilka kommer att skada det. Förnuftet är därför människans grundläggande medel för att uppehålla sitt liv. Samtliga människor som överhuvudtaget producerar några nyttigheter, istället för att leva på andra, är i åtminstone någon utsträckning förnuftsmänniskor.

  Men en människa som blott och bart gör det som faller henne in kan inte uppehålla sitt eget liv. Hon måste istället parasitera på de andra människor som väljer att vara rationella och som därför blir produktiva. Några exempel på människor som gör vad de känner för att göra är: hippies, lodisar, knarkare, brottslingar, mystiker och diktatorer. Sådana människor kan bara inte vara individualister. Ty om de inte hade andra människor att parasitera på skulle de gå under.

  En parasits tillvaro kretsar kring andra människor. Nämligen parasitens offer! Människor som gör vad de känner för att göra är därför rena, raka motsatsen till individualister.

  Resonemanget ovan kan te sig ganska ”abstrakt” och svävande. Ett utmärkt hjälpmedel för att greppa vad individualismen verkligen innebär är Ayn Rands romaner. Ms. Rand var en mästare på att skriva idéromaner som konkretiserade abstrakta principer. Genom att förmedla rationella filosofiska idéer ökade Ayn Rand sina läsares förmåga att leva som äkta individualister.
  Last edited by henriku; 06-30-2021, 02:41 PM.

 • #2
  Ja, exakt! En individualist är ju en person som tänker självständigt och värnar om sitt oberoende.

  En människa som gör vad helst som faller henne in att göra är en person som inte tänker. Och de känslor som vägleder henne framstår för henne som mystiska och outgrundliga. Därför blir hon en parasit.

  Comment

  Working...
  X