Announcement

Collapse
No announcement yet.

Filosofins roll i världens utveckling i modern tid

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Filosofins roll i världens utveckling i modern tid

  1800-talet var det bästa århundradet hittills i mänsklighetens historia. 1800-talet hade inga totalitära diktaturer och inga världskrig, såsom 1900-talet har haft. Och den existentiella utvecklingen gick åt rätt håll på 1800-talet, till skillnad mot utvecklingen under 1900-talet.

  Slaveriet och träldomen avskaffades på de flesta håll i världen under 1800-talet. Tortyr och stympningar avlägsnades från de flesta länders straffskalor under 1800-talet. Egendomsrätten tryggades, skråväsendet avskaffades, frihandeln blomstrade – därför steg levnadsstandarden på de flesta håll i världen under 1800-talet. Vetenskapen utvecklades kontinuerligt. Industrialiseringen tog fart. Barnadödligheten minskade och levnadslängden ökade – det var ju därför som världens totala befolkningsmängd ökade kraftigt under 1800-talet.

  Men – filosofins utveckling gick åt käpprätt fel håll under 1800-talet! I kölvattnet på 1700-talets ”storhet”, Immanuel Kant, växte tjogtals irrationella filosofer fram under 1800-talet – t.ex. Hegel, Schopenhauer, Marx, Comte, Spencer, Nietzsche, James, Dewey m.m. Dessa charlataner till filosofers vanföreställningar om verkligheten och människan, som de hade ”lånat” från Kant, spriddes från först de tyska, och sedan från alla de europeiska, universiteten och smittade ner hela den västerländska kulturen.

  Sådana destruktiva idéer spreds som att det inte finns några objektiva sanningar, att verkligheten är ovetbar (om den överhuvudtaget ens existerar), att den enskilde människan blott och bart är ett fragment av kollektivet, att förnuftet är roten till allt ont, o.s.v.

  Som en följd av allt detta vändes så småningom den existentiella utvecklingen åt fel håll och 1900-talet blev därför kollektivismens och blodbadens århundrade. Det är på grund av filosoferna som 1900-talet kom att präglas av två förödande världskrig, världshistoriens tre blodigaste diktaturer (nämligen Sovjetunionen, Nazityskland och Kommunistkina) och sådant elände som ett alltmer omfattande brottslighet och narkotikamissbruk, världen runt.

  Hur kommer det innevarande århundradet att utvecklas? Det kommer att bero på hur filosofin utvecklas. Det var den rationella filosofen Aristoteles´ kvarvarande inflytande som gjorde att det gick så relativt bra under 1800-talet. Det var den irrationella filosofen Immanuel Kant´s inflytande som gjorde att så mycket gick fel under 1900-talet.

  Det är således dålig (d.v.s. felaktig) filosofi som har fördärvat världen. Det är endast bättre (d.v.s. rationell) filosofi som kan rädda världen. Filosofen Ayn Rand har formulerat en filosofi, objektivismen, som är ännu bättre än Aristoteles´ filosofi. Om denna nya filosofi vinner burskap i tid kan 2000-talet bli ett ännu bättre århundrade än 1800-talet.
  Last edited by henriku; 01-22-2022, 02:56 PM.
Working...
X