Announcement

Collapse
No announcement yet.

Religion - vad handlar den om?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Religion - vad handlar den om?

  Filosofen Ayn Rand skrev vid ett tillfälle att samtliga människor egentligen, när allt kommer omkring, endast bekymrar sig för tillvaron i denna verklighet. Och det låter väl plausibelt? Denna verklighet är ju den enda som finns!

  Men religiösa människor då? Måste det inte rimligen vara så att de religiösa ledarna åtminstone(t.ex. påvarna, biskoparna, o.s.v.) ägnar sina liv åt tillvaron i en annan verklighet – den som de säger vi alla hamnar i efter döden? Religionen är ju de religiösa ledarnas yrke.

  Nej – även de högsta kyrkoledarna är besatta av livet på denna jord. Men – på sitt eget speciella sätt!

  De flesta människor har som mål i livet att själva njuta av tillvaron i denna verklighet. Men de religiösa ledarna har istället som sitt livsmål att förstöra medmänniskornas tillvaro i denna verklighet. Normala människor vill själva bli lyckliga. Men riktigt religiösa människor vill att andra människor skall bli olyckliga. Detta faktum framgår av vilka slags idéer det är som de religiösa ledarna ägnar sina liv åt att sprida.

  En viktig idé som det kristna prästerskapet sprider är den om arvsynden. Den idén går ut på att alla människor utan undantag är syndiga, rentav ruttna, varelser redan vid födseln. Utan att de rår för det själva! Adam och Evas val skall ha färgat av sig på hela mänskligheten – så att hela mänskligheten är moraliskt fördärvad p.g.a. de val som Adam och Eva fattade. Detta innebär förstås att kyrkans folk uttalar en moralisk förkastelsedom över hela mänskligheten. Trots att de enskilda människorna ifråga inte hade något val i frågan – de var inte ens födda vid den tid då Adam och Eva skulle ha syndat.

  Idén om arvsynden är ett lumpet trick vars syfte är att ge alla människor oförtjänta skuldkänslor hela livet ut. Så att deras liv blir förstörda!

  En annan idé som de religiösa ledarna prånglar ut är den att självuppoffring är det moraliska idealet. Att offra betyder att ge upp ett större värde mot ett mindre värde eller mot inget värde, som Ayn Rand påpekade. Man skall alltså enligt de religiösa ledarna ge upp det som man sätter stort värde på mot det som man inte sätter mycket värde alls på. Man ska t.ex. inte försvara sig om man blir angripen. Istället ska man vända andra kinden till. Man ska t.ex. inte använda sina egna pengar till sin egen konsumtion – istället ska man ge bort pengarna till behövande lodisar och knarkare. Man ska t.ex. inte sträva efter välförtjänt stolthet och självaktning – istället ska man bara ge upp och vara ödmjuk, och rentav skämmas. Ju mera man offrar desto mera gör det ont. Det är just därför som kyrkans ledare uppmanar oss alla att offra!

  Ayn Rand förstod vad religion leder till och varför. Hon skildrade ett riktigt religiöst samhälle i romanen Lovsång. Det är inte ett himmelrike efter döden som utgör de religiösa ledarnas livsmål – deras mål är istället att åstadkomma ett helvete på jorden i detta liv!
  Last edited by henriku; 06-26-2021, 02:11 PM.
Working...
X