Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dödshjälp måste bli tillåtet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Dödshjälp måste bli tillåtet

  Igår, måndagen den 18 november 2019, dömdes en man i Ångermanlands tingsrätt till 1,5 års fängelse för dråp. Mannen hade i mars i år avlivat sin hustru med en morfinspruta i enlighet med hennes önskemål. Advokaten, Thomas Bodström, vill försöka driva fallet till Högsta domstolen. Bodström hävdar att gärningen var medhjälp till självmord, vilket inte är straffbart. Men domstolen håller inte med, eftersom den rubriceringen fordrar att självmördaren själv begår en aktiv handling.

  Det är minst sagt tråkigt att en struntdetalj ska ha en juridisk betydelse, så att en humant agerande medhjälpare döms till fängelse. En man har nödgats se sin hustru dö. Han har själv sett sig nödgad att avliva henne och den tunga välgärningen har han nu bestraffats hårt för.

  Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna, driver frågan att dödshjälp ska legaliseras. Förhoppningsvis finns det tillräckligt många humanister i Riksdagen för att tillåta det.

  Individens rätt att avsluta sitt eget liv är härledd från individens mest grundläggande rättighet, som är rätten att existera och förfoga över sitt eget liv. Härav följer också logiskt att en individ har rätt att fråga om hjälp med att bli avlivad och att en medmänniska måste ha rätt att få agera i enlighet med det önskemålet. Den svenska lagstiftningen mot dödshjälp strider alltså mot existensrätten, som är den rätt som ger upphov till alla våra andra rättigheter.

  Humanismen bygger på medkänsla, men medkänsla är inte de mänskliga rättigheternas ursprung. Det är förnuftsförmågan som är källan och ursprunget till våra rättigheter Det är denna själsförmögenhet som logiskt fordrar av individen att hen måste välja att leva med argument som övertalningsmedel istället för hot och angreppsvåld, om hen vill leva ett förnuftigt och därmed fullvärdigt mänskligt liv.
  Lagen bör ändras med hänsyn till det faktum att förnuftet är människans främsta överlevnadsmedel och att förnuftet enbart kan fungera optimalt när individer är fria att fatta personliga val. Valet att leva eller dö råkar vara det yttersta av alla möjliga slags personliga val, och det är ständigt närvarande i en människas liv. Detta val kan inte fullt ut respekteras av lagen om inte lagen tillåter dödshjälp.


 • #2
  Det är precis lika ondskefullt att tvinga en människa till att fortsätta leva mot sin vilja som det är att tvinga en människa till att dö mot sin vilja. (D.v.s. att med våld förhindra ett självmord är lika ondskefullt som det är att begå ett mord.) Det måste vara upp till den enskilde (vuxna och myndiga) individen att avgöra om hon vill leva eller dö. En person som tar på sig att med våld förhindra andras självmord leker gud med andra människors liv.
  henriku
  Senior Member
  Last edited by henriku; 12-20-2019, 07:47 AM. Reason: Jag korrigerade ett smärre grammatik fel som hade smygit sig in i repliken.

  Comment

  Working...
  X