Announcement

Collapse
No announcement yet.

Demokratiskt förtryck

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Demokratiskt förtryck

  Många svenskar dyrkar demokratin. De anser att den ideala staten är en som gör majoritetens vilja - vad majoritetens vilja än är.

  Själv tycker jag att det är nästan tvärtom. En god stat måste hindra majoriteten från att få sin vilja igenom - närhelst den viljan består av en avsikt att förtrycka impopulära minoriteter. En bra stat skulle t.ex. ha hindrat den vita majoriteten i USAs sydstater från att förtrycka de svarta. En bra stat skulle ha hindrat den anti-semitiska majoriteten i 1930-talets Tyskland från att förtrycka judarna. Och en bra stat skulle hindra de breda folklagren i dagens Sverige från att förtrycka företagarna och de rika!

  En majoritet av medborgarna har inte ett minsta dugg större rätt att förtrycka människor än vad en ensam diktator har. Varje anständig stat måste därför grundas på en författning som slår fast att de politiska ledarna ska vara valda - men att de efter valet inte får lov att kränka en enda enskild medborgare å sina väljares vägnar.

  En aldrig så rationell författning räcker dock inte för att en bra stat ska förbli bra. Om tillräckligt många av medlemmarna av befolkningen blir moraliskt förtappade kommer staten att försämras ändå och så småningom bli till en regelrätt diktatur.

  Det är de intellektuella som har det i sin makt att fördärva de "vanliga" medborgarna. Det kan de göra genom att sprida onda idéer via skolorna, universiteten och kulturen. Om de intellektuella prånglar ut sådana onda idéer som att självuppoffring är det moraliska idealet, att människor i allmänhet inte vet vad deras eget bästa består av, att enskilda människors lycka inte är något väsentligt, att allting är relativt o.s.v. - då blir resultatet så småningom ett dåligt folk, ett ruttet samhälle och en förtryckande stat.

  Dåliga stater skapas av dåliga människor. Och dåliga människor skapas av dåliga idéer.

  Var finns då de goda idéerna som kan vända utvecklingen till det bättre? Hos filosofin objektivismen! Denna filosofi visar bl.a. att verkligheten är vad den är, att förnuftet är människans enda medel att fatta verkligheten, att varje människa har en rätt att leva för sin egen skull, att det är rätt att sträva efter sin egen lycka och att laissez-faire-kapitalismen är det enda anständiga sociala systemet.

  Varje svensk som vill ha en bättre stat än den vi har idag bör därför studera och sprida objektivismen. Som Ayn Rand (kvinnan som skapade objektivismen) uttryckte det - "Dåliga idéer kan bara bekämpas med bättre idéer".

  Och spola det där obegränsade majoritetsstyret! Ersätt demokratin med en statsmakt vars maktutövning begränsas av en rationell författning! En konstitutionell republik m.a.o.
  Last edited by henriku; 10-15-2020, 08:29 AM.
Working...
X