Announcement

Collapse
No announcement yet.

Spola kollektivismen!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Spola kollektivismen!

  Den turkiska socialdemokratiska politikern Gurcan Ozaksel skriver i en artikel i denna debattråd [Jag skrev ursprungligen denna essä som ett svar på en artikel av Gurcan Ozaksel på debattsajten Newsmill i början av år 2010.] att Sveriges riksdag inte bör konstatera att massmordet på armenier i under Första världskriget, verkligen var just ett massmord. Och han uppmanar svensk-turkarna till en röstbojkott av Socialdemokraterna i det kommande valet.

  Jag tänker i denna artikel konsekvent använda ordet ”massmord” istället för ordet ”folkmord” - då ordet folkmord är ett ”antibegrepp” ["anti-begrepp" är en term som är hämtad från filosofin objektivismen] som är omöjligt att definiera.

  Hur definierar man nämligen ”folket” i ordet ”folkmord”? Om det är ett ”folkmord” att mörda ett tusen svenskar - är det då ett folkmord att mörda ett tusen skandinavier - och är det ett folkmord att mörda ett tusen européer - eller att mörda ett tusen människor som bor på norra halvklotet? Var går gränsen? Begreppet ”folkmord” är ett gummibegrepp, ett begrepp som allsköns vänstermänniskor använder för att smutskasta sina verkliga eller inbillade motståndare. När nazister mördar några miljoner judar fördöms detta som ”folkmord” av socialister. Men när kommunister mördar lika många kulaker - då talar ju socialisterna aldrig om ”folkmord”!

  Så jag tänker av dessa skäl inte använda detta begrepp.

  Men, men – det var onekligen ett oerhört moraliskt brott som begicks när över en miljon (enligt siffror som jag har sett) armenier mördades i Turkiet under Första världskriget. Vi måste rimligen erkänna detta faktum. Det är nämligen aldrig bra att försöka låtsas om att fakta inte är just fakta.

  Men Gurcan Ozaksel tycker tydligen annorlunda. Han resonerar att om vi konstaterar att massmordet på armenier var ett fruktansvärt brott (och Ozaksel förnekar inte att detta massmord faktiskt skedde), då kommer det, tror Ozakel, att ha som resultat att turkar i största allmänhet kommer att ringaktas. Det var ju, åtminstone i huvudsak, turkar som för nästan etthundra år sedan massmördade armenier. Ozaksel skriver i sin artikel ”Att i Sveriges riksdag kalla det som hände 1915 i Osmanska riket för folkmord, innebär att svensk-turkar och turkättlingar utnämns till mördare.”

  Men denna åsikt, som Ozaksel uttrycker, är helt enkelt ett klockrent sk-tsnack! Massmordet på armenier begicks av enskilda människor - av turkar som var individer - inte av turkarna som kollektiv. Visserligen var, antagligen, majoriteten av mördarna etniska turkar – men det var ju minsann inte samma turkar som begick det där massmordet år 1915 och som idag lever i Sverige! I stort sett samtliga de enskilda turkar som deltog i massmordet på armenier för nästan etthundra år sedan måste rimligen vara döda idag. Med vilken rätt skulle jag, eller någon annan svensk, kunna göra gällande att det var dagens svensk-turkars eller turkättlingars fel att massmordet på armenier begicks under Första världskriget? Med ingen som helst rätt, givetvis! Ingen skugga faller på dagens svensk-turkar bara för att Sveriges riksdag konstaterar att massmordet på armenier faktiskt begicks - och att det faktiskt var en moralisk skändlighet.

  Rättvisa gäller alltid enskilda människor - inte kollektiv. Att kalla massmordet på armenier för just ett massmord, är inte att kritisera ”turkarna” (d.v.s. turkarna som kollektiv, d.v.s. turkarna som folk). Bara en kollektivist (Och i stort sett samtliga ledande Socialdemokraterär förstås kollektivister! Det är där skon klämmer.) skulle kunna få för sig att turkarna som kollektiv skulle vara moraliskt ansvariga för massmordet på armenier.

  Tänk på implikationerna av Ozakels krav. Ozakel kräver att vi skall tiga om massmordet på armenier, - och att vi inte skall konstatera att det massmordet var en moralisk skändlighet. Om Ozakel fick sin vilja igenom – vad skulle då vara nästa steg? Skulle vi svenskar bli förbjudna att säga att de sovjetiska kommunisterna utövade ett fasansfullt förtryck i Sovjetunionen – därför att då skulle vi utnämna dagens ryssar till förtryckare? Skulle vi svenskar bli förbjudna att säga att nazisterna begick ett skändligt massmord på judarna – därför att då skulle vi utnämna dagens tyskar till massmördare? Skulle vi svenskar bli förbjudna att säga att de europeiska kolonialisterna begick ett fruktansvärt brott, när de förslavade och mördade miljontals medlemmar av ursprungsbefolkningarna i Amerika, Afrika och Australasien under kolonialtiden – därför att då skulle vi utnämna dagens européer till att vara slavdrivare och massmördare?

  Nej! Vi måste bestämt avvisa Ozaksels kritik av den svenska Riksdagens beslut! Det kan aldrig vara fel att konstatera fakta - och det kan aldrig vara fel att uttala moraliska domar. Förutsatt att man inte dömer fel personer förstås. Och man fördömer förstås fel personer närhelst man inbillar sig att en moralisk dom drabbar ett kollektiv.

  Det är ironiskt att Socialdemokraterna nu ”drabbas” av Ozaksels bannbulla och av hans uppmaning till röstbojkott. Socialisterna har nämligen länge (miss)brukat idén att kollektiv är skyldiga till brott som har begåtts av enskilda människor. Multikulturalisterna t.ex., och de är oftast socialister, har länge ägnat sig åt att förtala européerna och deras ättlingar - genom att göra dem kollektivt ansvariga för de brott som begicks av enskilda européer under kolonialtiden. Och kommunisterna, i diktaturer som Sovjetunionen, brukade avrätta människor bara därför att deras föräldrar råkade vara borgare eller jordägare - och därför var förmenta skurkar. Och Sveriges egna sossar har länge förföljt sådana grupper som företagarna och de rika, på grundval av grumliga idéer om att företagarna och de rika är kollektivt ansvariga för allsköns orättvisor.

  Så det är egentligen rätt åt Socialdemokraterna om de nu förlorar en del röster därför att en del kollektivister bland svensk-turkarna utsätter dem för en röstbojkott!

  Rätt åt de där sossarna, säger jag! Som man bäddar får man ligga! Kollektivismen går igen!
  Last edited by henriku; 10-26-2021, 08:25 AM.
Working...
X