Announcement

Collapse
No announcement yet.

Det är idag 30 år sedan murens fall

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Det är idag 30 år sedan murens fall

  Contra har publicerat en bra sammanfattning om det:
  https://www.contra.nu/veckans--contr...r-murens-fall/

  När man vill förstå detta historiska skeende gäller det dock att lyfta ögonen från alla små detaljer och försöka se det större perspektivet. Perestrojkan och Glasnost-experimentet var vad som ledde fram till Sovjetväldets upplösning.
  Den utgången var inte given. När Gorbatjov bestämde sig för att kombinera diktaturregimen med ett stort mått av yttrandefrihet så skapade han instabilitet.

  Det kunde ha slutat illa, med en ny Stalin-era. Och det var på håret att det inte blev så. Gorbatjov kidnappades av ett gäng kuppmakare. Men Rysslands president Jeltsin ställde sig i ett avgörande ögonblick ovanpå en stridsvagn utanför parlamentet och framhöll inför tv-kameror att han var Rysslands laglige president och den som militären skulle lyda. Och därmed fullföljdes Gorbatjovs linje med ett resultat han inte hade eftersträvat, att Sovjetunionen upplöstes.
  Att det skedde fredligt och snabbt var en välsignelse för alla människor som förtrycktes av marxister i Ryssland, Östeuropa och i Afrika. Flera diktatureregimer föll som dominobrickor. Det ledde även till att apartheidregimen upplöstes i Sydafrika, eftersom den själlösa diktaturen bara levde kvar så länge marxisthotet från grannländerna fanns kvar.


 • #2
  Till saken hör också att samtliga tyrannier överlever endast som parasiter på den relativt fria omvärlden. Sovjetunionen skulle inte ha klarat överlevnaden utan möjligheten att parasitera på västländerna. Läs gärna den utmärkta historien över Ryssland av den tyska historikern Werner Keller - "East Minus West Equals Zero" (titeln på den engelska översättningen av boken, som ursprungligen skrevs på Kellers hemspråk: tyskan). Och även tyranniet Sydafrika skulle heller inte ha kunnat överleva utan möjligheten att erhålla överföringar av ekonomisk styrka från den fria västvärlden (Jag tycker inte det var fel att bojkotta Sydafrika när det begav sig. Men bojkotten borde ha utsträckts till att också omfatta de ännu mycket värre tyrannierna som kommuniststaterna utgjorde!)

  Comment


  • #3
   Idag gäller det att bojkotta i synnerhet Ryssland och Kommunistkina - samt att gå i krig mot Iran, Saudiarabien och Nordkorea i syfte att få till stånd regimskiften.

   Comment

   Working...
   X