Announcement

Collapse
No announcement yet.

Det är ofta bra att göra ingrepp i miljön

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Det är ofta bra att göra ingrepp i miljön

  Det är en vanlig uppfattning i Sverige idag att industrialiseringen under de gångna 200 åren har försämrat vår miljö. Det är fantastiskt att så många svenskar kan tro på en sådan skröna på allvar. Vi ser industrialismens frukter omkring oss varje dag. Och vi kan se hur livet blir när industrierna fattas varje gång tidningarna eller TVn rapporterar från Tredje världen. Sanningen är att industrierna och teknologin har förbättrat oss människors livsmiljö alldeles oerhört jämfört med tidigare århundraden.

  Före industrialiseringen levde människorna ”nära naturen”. De levde med smutsen, råttorna, ohyran och bakterierna tät intill.

  Eftersom svenskarna då inte hade tillgång till billig energi hade de ont om varmvatten. Delvis därför kunde de flesta svenskar endast bada sig kanske en eller två gånger på en månad. Adeln ”löste” problemet detta gav upphov till genom att använda massvist med parfym. De stackars breda folklagren hade inte råd att använda parfym.

  Eftersom de saknade maskiner och mineralolja och kemikalier fick svenskarna producera sin mat med ”naturliga” produktionsmetoder. De fick plöja och så och rensa ogräs och skörda med ren muskelkraft. I bästa fall hade de hjälp av en häst. De flesta svenskar levde i närheten av svältgränsen p.g.a. frånvaron av maskiner och ”artificiell” energi i jordbruket.

  Svenskarna hade inte tillgång till artificiella konserveringsmedel och teknik för att sterilisera sin mat. Därför hände det ofta att deras spannmål och potatis och bröd blev mögliga. De flesta hade inte råd att avstå från att äta det som blev mögligt. Därför var det vanligt att folk i Sverige blev sjuka av och rentav dog av gifterna i livsmedlen som mögeln gav upphov till.

  Eftersom svenskarna inte hade billigt stål, cement, mineralull och andra sådana frukter av industrialismen var så gott som samtliga bostäder trånga och dragiga förr i tiden. Därför dog massor av både vuxna och barn av tuberkulos och andra infektionssjukdomar. Ofta värmdes bostäderna på vintern medelst eldning av fuktig ved eller torv, mitt i vardagsrummet. Och som en följd därav fylldes husen med hälsovådlig rök – som orsakade lungsjukdomar och annat elände. Och eftersom det saknades modern teknik för att leda bort och rena avloppsvatten så var Sveriges städer faktiskt mera lortiga och mindre hälsosamma före industrirevolutionen än de är idag!

  En fullständig redogörelse för hur eländig livsmiljön var för oss människor före industrialiseringen skulle kunna fylla åtskilliga böcker.

  Varför lever då svenskarna längre och bättre idag än de gjorde för 200 år sedan? Det beror på att industrierna och teknologin har förändrat deras miljö på ett otal sätt. Visst förändras miljön av industrierna. Det är det som är meningen! Om inte människorna vill leva i grottor och äta rått kött då måste de bara förändra sin miljö på olika sätt.

  Samtliga sådana miljöförändringar som förbättrar människans liv äro bra! Det är endast sådana miljöförändringar som skadar människors liv, hälsa eller egendom som är av ondo!

  Men miljörörelsen i Sverige vill inte endast bekämpa skadliga miljöförändringar. Den bekämpar den moderna industrin och teknologin i största allmänhet. Elektriciteten, bilarna, kemikalierna, flygplanen, biotekniken, o.s.v. De gröna angriper i stort sett samliga livsvänliga och livräddande frukter av industrirevolutionen.

  Vi borde vara djupt tacksamma för den moderna industrialismen, vetenskapen och teknologin. Och vi borde inse att ”miljövännerna” ingalunda är människovänner.
  Last edited by henriku; 08-26-2021, 02:53 PM.
Working...
X