Announcement

Collapse
No announcement yet.

Paralleler mellan krigshetsarna och ekologisterna

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Paralleler mellan krigshetsarna och ekologisterna

  I de flesta fredliga samhällen finns det en del aningslösa människor som går och drömmer om krig. De känner på sig att det där med krig – det måste vara något spännande, storartat och ädelt. De romantiserar krig – som de aldrig själva har varit med om. En del av dem försöker t.o.m. bilda opinion för att få till stånd krig. I Sverige finns det t.ex. de där typerna som rakar huvudet och demonstrerar på Karl den Tolftes dödsdag.

  Men om och när de ignoranta krigsromantikerna verkligen lyckades få till stånd ett krig skulle de snabbt att upptäcka vad krig i verkligheten innebar. De skulle få uppleva sådana konkreta yttringar av krig som unga mäns ömkliga död på slagfälten, lemlästningar, epidemier, våldtäkter, småbarnens förtvivlan o.s.v. Krigsromantikerna finge då lära sig att krig inte alls är något spännande äventyr.

  Men då skulle det också vara för sent.

  Tack och lov har vi inte så hemskt många krigsromantiker i dagens Sverige.

  Men, tyvärr har vi väldigt många miljöaktivister.

  De aningslösa miljöisterna går och drömmer om en värld utan modern teknologi och industrier. De känner att den av människan orörda naturen skulle vara något spännande, storartat och mysigt. De romantiserar natursamhället. De inbillar sig att livet skulle bli till en dans på rosor om bara det ”hårda” industrisamhället avskaffades, och ersattes med det ”mjuka” ekologisamhället. Många av miljöisterna kämpar idag för att få till stånd sin vision.

  Men om och när de ignoranta miljöisterna verkligen lyckades skulle de få upptäcka vad anti-industrialismen verkligen innebar. De skulle få uppleva sådana konkreta yttringar av ekologisamhället som det dagslånga tunga slitet ute på åkrarna, ohyran i bostäderna, bakterierna i dricksvattnet, lorten i städernas rännstenar, isoleringen i småsamhällena utan moderna kommunikationer, mörkret i stugorna utan elektricitet, bristsjukdomarna som följde av den enformiga kosten, smutsigheten som följde av avsaknaden av rinnande vatten att tvätta sig i, och inte minst den förkortade livslängden och den ökade barnadödligheten.

  Miljöisterna skulle få upptäcka att ekologisamhället vore ett levande helvete - och inte en mysig lustgård.

  Men då skulle det också vara för sent.
  Last edited by henriku; 09-17-2021, 03:09 PM.

 • #2
  Bra jämförelse! Klockren!

  Comment

  Working...
  X