Announcement

Collapse
No announcement yet.

Politiskt missbruk av vetenskap

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Politiskt missbruk av vetenskap

  Vetenskapen har fått ett gott namn i västvärlden under de senaste 300 åren. Därför har det blivit lönsamt för irrationella och onda politiska rörelser att utmåla sig själva som ”vetenskapliga” för att skaffa sig själva ett oförtjänt gott rykte hos allmänheten. Det har gått till så att de har påstått att deras idéer och syften är rationella och ”vetenskapliga” i syfte att lura till sig allmänhetens stöd.

  Kommunister, t.ex., har hävdat att de företrädde den ”vetenskapliga socialismen”. Nazister, för att ta ett annat exempel, har hävdat att deras rashygiensprogram var grundade på biologisk vetenskap. De människor som under 1900-talet gick på kommunisternas och nazisternas propaganda var s.k. ”nyttiga idioter”. Tack och lov förfogar inte världens kvarvarande kommunister och nazister över så värst många nyttiga idioter längre.

  Men – nu håller en relativt ny irrationell politisk rörelse på att skaffa sig många anhängare genom att, bl.a., missbruka vetenskapens goda namn. Denna onda rörelse är miljörörelsen.

  Miljörörelsen vill avskaffa den moderna teknologin och industrisamhället. Den vill föra oss tillbaka till tiden då människan levde ”nära naturen”. Då människorna levde i hyddor med råttorna och ohyran tätt intill sig. Detta vore höjden av irrationalitet. Men miljörörelsen säger utåt att den bara vill gagna mänskligheten med vetenskapliga rön om naturen som grund.

  Men det är bluff. Sanningen är att det mesta av miljörörelsens påstådda ”vetenskap” blott och bart är desinformation.

  Låt oss ta frågan om ”farliga kemikalier” som exempel. Miljörörelsen skriker, t.ex., att massor av människotillverkade kemikalier håller på att förgifta oss via maten, vattnet och luften – och att dessa kemikalier därför måste bannlysas. Några exempel är DDT, dioxin, PCB och sackarin. De Grönas ”vetenskapliga bevis” för sina påståenden består i huvudsak av djurförsök i vilka kemikalierna dödade eller skadade en del av djuren.

  Men dessa ”vetenskapliga bevis” var och är ogiltiga av flera skäl. Ett skäl är att försöksdjuren gavs massiva doser av kemikalierna som testades. Vanligtvis många tusentals gånger större doser än vad människor någonsin skulle kunna få i sig via maten, dricksvattnet och luften. Men faktum är att förhållandet att en enorm dos av ett ämne orsakar ohälsa betyder inte att en liten dos gör det.

  Ett annat skäl till att miljörörelsens ”vetenskapliga bevis” för kemikaliernas skadlighet är ogiltiga är förhållandet att när ett visst slags djur utvecklar ohälsa då det utsätts för en kemikalie behöver inte detta betyda att människor skulle utveckla ohälsa vid kontakt med kemikalien ifråga. Det finns ju massor av exempel på att en kemikalie som orsakar ohälsa hos möss inte gör det hos råttor, och omvänt. Detta trots att möss och råttor är närbesläktade arter. Eftersom människan är ett mycket mer avlägset släkt till möss och råttor måste tester av kemikalier på möss och råttor utgöra ännu mindre pålitliga bevis för påstådda negativa hälsoeffekter av kemikalierna på oss människor.

  Vi ska alltså inte ta miljörörelsen på allvar när den säger sig vara ”vetenskaplig” och förnuftig. Den är inte ens rationell och ärlig.

  Vad seriösa vetenskapsmän vet om en stor mängd olika aktuella miljöfrågor kan man ta reda på genom att läsa en bok. Denna bok - Rational Readings on Environmental Concerns - finns att köpa hos Ad Libris.
  Last edited by henriku; 10-08-2021, 03:34 PM.
Working...
X