Bedömare av vår kultur brukar säga att om man vill nå försäljningsframgångar som författare, och om man vill tjäna riktigt stora pengar - då måste man satsa på att skriva skräp. ”Den stora publiken klarar inte av att uppskatta kvalitetslitteratur” sägs det ofta. ”Intelligenta, tankeväckande romaner har ingen chans att bli framgångsrika massprodukter” sägs det.

Men den ryskfödda författarinnan Ayn Rand har gett oss ett motbevis till den tesen - att en intelligent roman inte kan bli en stor försäljningsframgång. År 1957 utgavs Atlas Shrugged - en tegelstensroman som Ayn Rand hade ägnat mer än tio år av sitt liv åt att skriva.

Atlas Shrugged möttes av ett kompakt motstånd från etablissemanget. Få av de tidningsrecensioner som skrevs om Atlas Shrugged var positiva - och åtskilliga av recensionerna sågade romanen jämns med fotknölarna. Time Magazine, t.ex., frågade – ”Is it a novel? Is it a nightmare? Is it Superman in the comic strip or the Nietzschean version? The reader can´t be sure.” Denna “recension” av Atlas Shrugged var typisk. Den förringade Atlas Shrugged och försökte blott och bart skämta bort romanen. Recensenterna försökte bara låtsas som om Ayn Rand inte hade sagt något viktigt i romanen. De hoppades nog att allmänheten sedan inte skulle bry sig att läsa romanen - och att den därför inte skulle upptäcka att de negativa recensionerna helt enkelt var en fräck bluff från deras (d.v.s. recensenternas) sida.

Men Atlas Shrugged blev ändå en enorm försäljningsframgång. Romanen såldes i ca. 100.000 exemplar redan under det första året efter publiceringen. Och ännu idag, nästan 60 år senare, säljer Atlas Shrugged uppemot 500.000 exemplar per år - enbart i USA. Atlas Shrugged har blivit en modern klassiker.

Jag anser själv attAtlas Shrugged är den bästa romanen som jag någonsin har last.

Vad är det då som är så bra med Atlas Shrugged?

Jo, romanen är både intellektuell och underhållande på en gång. Atlas Shrugged är något så unikt som en filosofisk detektivroman. De första fyra orden iAtlas Shrugged är – ”Who is John Galt?” Resten av romanen – som är på hela 1.084 sidor i pocketupplagan – är ägnad åt att besvara den, till synes enkla, frågan. Och frågan besvaras med råge. John Galt är romanens hjälte. John Galt visar sig vara mannen som förtjänade att leva på jorden – därför att han älskade den - och därför att han älskade sitt liv på den. Och Ayn Rand förklarar i sin roman just varför John Galt älskade sitt liv på denna jord som få andra män.

Det visar sig att John Galt har en hel egen filosofi. Som han presenterar i ett jättelångt, men ändå trollbindande, radiotal till hela världen som upptar hela 60 sidor av boken. Filosofin i radiotalet är förstås egentligen Ayn Rands egen filosofi – som hon kallade för objektivismen. Atlas Shrugged är hennes verktyg för att presentera denna filosofi för världen på ett dramatiskt sätt. Och objektivismen har blivit en filosofi som idag studeras på allvar på allt flera av de stora universiteten världen runt.

Vad går denna filosofi ut på? Ja, i ett nötskal:

Verkligheten är vad den är, förnuftet är människans enda medel att fatta verkligheten, varje människa har en rätt att leva för sin egen skull och laissez-faire-kapitalismen är det ideala sociala systemet.

Denna radikala filosofi ifrågasätter således en del av de heligaste av alla heliga kor i den västerländska kulturen. Den angriper t.ex. både de kristnas och de socialistiskas morallära – altruismen. Atlas Shrugged har därför blivit mäkta impopulär. Det vänsterinriktade intellektuella etablissemanget hatar Atlas Shrugged gruvligt. Likaså de kristna och de konservativa.

Samtidigt som många av dess´ miljontals läsare fullständigt älskar romanen!

Ayn Rand bevisade med Atlas Shrugged att bra konst inte behöver vara olönsam konst. Och att populär konst inte behöver vara fördummande konst. Allmänheten är inte så dum i huvudet som somliga tror. Även ”vanliga” människor har en hjärna och klarar därför av att uppskatta en intelligent roman.

Atlas Shrugged finns numera i svensk översättning - försedd med titeln Och världen skälvde" (utgivet på Timbro förlag). Ayn Rands filosofi finns också på webben: www.aynrand.org .

Not: Victor Hugo var kanske Ayn Rands favorita författare. Läs om Hugos författarskap här: Den egensinniga Victor Hugo