Välfärdsstaten är grundad på uppfattningen att den ”vanliga” (d.v.s. typiska) människan inte kan ta vara på sig själv. Välfärdsstatens lösning på detta påstådda problem är att de vanliga människorna ska ta hand om varandra.
Men om en människa inte ens har förmågan att ta hand om sig själv – hur ska hon då ha förmågan at ta hand om andra människor? Välfärdsstatens svar på denna fråga lär vara att ”många” vanliga människor kan tillsammans ta hand om varandra. Men detta är inget vettigt svar.
Filosofen Ayn Rand uttryckte välfärdsstatens dilemma på ett fyndigt sätt i sin roman Urkällan. Rand observerade att om man slår ihop ett stort antal nollor – då blir resultatet alltid noll. Hur många nollor man än slår ihop!
Ett annat sätt att uttrycka principen här är att om man slår ihop ett stort antal människor som var och en är hjälplösa – då får man som resultat bara en stor grupp eller samhälle som är hjälplös. Och välfärdsstaten är en ”självuppfyllande profetia” ifråga om den där hjälplösheten. Välfärdsstaten inskränker, och på sikt avskaffar, de enskilda människornas frihet. Och utan frihet kan ingen människa ens ta vara på sig själv. Så välfärdsstaten borgar för att alla människorna i längden går under.
I själva verket kan dock ”vanliga” människor klara sig själva – om de försöker – förutsatt att de lever i ett fritt samhälle. De kan klara sig själva (bortsett från metafysiska olyckor som att de drabbas av en dödlig cancertumör eller råkar bli överkörd av en lastbil) om de själva väljer att använda sitt grundläggande överlevnadsverktyg – vilket är deras eget förnuft. De människor som bryr sig att tänka brukar klara av sina egna liv.
Ayn Rand visade detta i Urkällan. Hon visade att en del av människorna väljer att tänka och försöka besegra verkligheten. Dessa är ”förstahandsmänniskorna”. En del andra människor försöker komma undan med att inte göra sig mödan att tänka. Istället för att tänka själva försöker de besegra andra människor. Istället för att försöka själva besegra verkligheten försöker de besegra de förstahandsmänniskor som besegrar verkligheten. Dessa parasiter är ”andrahandsmänniskorna”. Andrahandsmänniskorna försöker parasitera på andra människors tänkande istället för att göra sig mödan att tänka själva.
De parasitära andrahandsmänniskorna klarar av sitt sätt att leva endast så länge som förstahandsmänniskorna tillåter dem att göra det. Och endast så länge som förstahandsmänniskorna orkar med att dra lasset. När förstahandsmänniskorna säger ”Nej!” – alternativt när förstahandsmänniskorna inte orkar med parasitismen längre och själva går under – då är andrahandsmänniskornas spel förlorat. Parasiterna (d.v.s. andrahandsmänniskorna) behöver tänkarna – men tänkarna behöver inte parasiterna.
Romanen Urkällan blottlägger de djupaste filosofiska orsakerna till att en välfärdsstat inte kan lyckas. Det beror på att självständiga människor (d.v.s. förstahandsmänniskorna) behöver frihet – och livet kan endast uppehållas av de människor som väljer att vara självständiga.
Läs Urkällan, så får du ett helt nytt perspektiv på tillvaron – kanske rentav en starkare lust att leva. Det har mera än fem miljoner människor redan gjort sedan romanen först publicerades på engelska år 1943.
Comment