Announcement

Collapse
No announcement yet.

Självständig är stark - det visar romanen Lovsång

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Självständig är stark - det visar romanen Lovsång

  Människans fiender vill gärna förstöra sina medmänniskors självförtroende. Därför att genom att förstöra sina medmänniskors självförtroende förstör de medmänniskornas liv. Människohatarna känner till många knep för att förstöra medmänniskornas självförtroende. Ett av knepen är att skratta åt sina offer.

  Om och när en sund människa säger att hon kan själv klara sitt liv svarar människohataren genom att skratta och skrocka ”Jaha, ja. Du tror att ensam är stark. Haha! Bli vuxen dumskalle. Alla människor som vet något om livet förstår att alla människor behöver andras hjälp emellanåt.”

  Detta förfarande är ett exempel på det som Ayn Rand kallade för ”skrämselargumentet”. De som tilltar detta knep för att förstöra sina medmänniskors självförtroende hotar sitt offer med det underförstådda budskapet att om offret inte håller med människohataren då är hon dum, naiv eller på något annat sätt en undermålig människa.

  För att motstå skrämselargumentet i olika frågor måste man förmå inse att i grund och botten är ensam stark. Detta betyder inte att individen ifråga klarar sig bäst om hon lever alldeles isolerad, som en eremit. Vad det betyder är helt enkelt att samtliga människor måste lita till sitt eget personliga omdöme – d.v.s. på sin egen förmåga att fatta verkligheten. För att överleva måste varje enskild människa tänka själv.

  Ingen människa överhuvudtaget är svagare än den som inte vågar ha några egna uppfattningar. En människa utan egna uppfattningar lägger sitt liv i andras händer.

  ”Självständig är stark!” Den fundamentala orsaken till att detta är en sanning visar filosofen Ayn Rand upp i sin korta roman Lovsång. Orsaken ifråga är den att medvetandet är ett attribut hos individen – inte hos kollektivet. Det finns ingen kollektiv hjärna. Därför finns inte heller några kollektiva tankar. Den enskilde bara måste fatta verkligheten med sitt eget förnuft.

  Romanen Lovsång visar tydligt att detta är det grundläggande villkoret för varje människas överlevnad.
  Last edited by henriku; 07-28-2021, 04:31 PM.
Working...
X