Announcement

Collapse
No announcement yet.

Lovsång - berättelsen om ett samhälle utan egoism

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Lovsång - berättelsen om ett samhälle utan egoism

  Kollektivister drömmer om en värld utan egoism. De drömmer om en värld där människor inte tänker på sig själva.

  Sanningen är att om denna kollektivisternas våta ”dröm” förverkligades skulle den visa sig vara en mardröm.

  Det visar Ayn Rands roman Lovsång. Denna roman skildrar en tänkt framtida värld där alla lever för andras skull. Ingen individ gör något för att hon själv vill det. Det är ju inte tillåtet. Alla gör det arbete som kollektivets språkrör, ledarna, säger åt dem att de ska göra. Alla gör samma saker på fritiden som alla andra. Alla värderar varandra lika. Alla har sex endast med den partner som de anvisas av Rådet för Rashygien.

  De flesta av medlemmarna av detta samhälle fogar sig i den rådande ordningen – fast de är inte speciellt lyckliga. De tänker inte på sig själva. Därför stagnerar detta samhälle. Medlemmarna får slita från gryning till skymning – men de lever ändå i fattigdom och misär. Den mest avancerade teknologin de känner till är stearinljuset.

  Ayn Rand nöjer sig inte med att endast skildra detta samhälle. Hon visar läsarna också värför ett sådant anti-egoistiskt samhälle (d.v.s. ett altruistiskt samhälle) bara måste se ut på det här eländiga viset.

  Ett samhälle som förnekar människans ego förnekar det som är roten till allt gott i människans tillvaro. Urkällan för alla mänskliga bedrifter och för all mänsklig lycka är den enskilde människans förnuft. Utan förnuftet kan inte människan överleva. Och en människas förnuft är hennes ego. Krossar man egot krossar man förnuftet – krossar man förnuftet krossar man det mänskliga livet.

  Öststaternas kollaps för trettio år sedan visade sig vara otillräcklig för att få slut på drömmarna om en värld utan egoism. Om bara alla människor kunde förmås att läsa Ayn Rands romaner och filosofiska texter skulle de kanske komma på bättre tankar.
  Last edited by henriku; 08-04-2021, 03:03 PM.
Working...
X