Announcement

Collapse
No announcement yet.

Romanen Och världen skälvde avslöjar förtrycket

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Romanen Och världen skälvde avslöjar förtrycket

  I ett fritt samhälle beror en människas ekonomiska framgångar mest på hennes egna dygder och hennes egen intelligens. De enskilda kapitalisternas och affärsmännens vinster beror i ett fritt samhälle i huvudsak på att de är duktiga. De individer som lyckas bli ovanligt rika är oftast de som är ovanligt produktiva.

  Detta förhållande utgör ett slags psykologiskt problem för en del av de övriga människorna, som inte är lika duktiga. Vi kan kalla dessa för de avundsjuka medelmåttorna. Det sticker dessa sorgliga människor i ögat att en del kapitalister och affärsmän tjänar stora pengar. Detta påminner dem nämligen om att de själva inte är lika märkvärdiga som de vill inbilla sig att de är.

  De avundsjuka medelmåttorna behöver därför en rationalisering för kapitalisternas och affärsmännens vinster. Medelmåttorna intalar sig därför att kapitalisterna och affärsmännen skaffar sig sina vinster genom att ”exploatera” arbetarna. Enligt denna rationalisering beror vinsterna inte på kapitalisternas och affärsmännens duktighet – utan istället på deras påstådda hänsynslöshet. De anklagas för att betala för låga löner, driva upp arbetstakten på ett omänskligt sätt, tvinga arbetarna att arbeta med farliga maskiner, o.s.v. Den avundsjuka medelmåttan bedövar sitt dåliga samvete genom att intala sig att hennes egen brist på framgångar beror på att hon är för fin för att ”suga ut” arbetarna. Hon inbillar sig att hennes brist på ekonomiska framgångar beror på att hon är bättre än kapitalisterna och affärsmännen – inte sämre!

  Det ovan beskrivna självbedrägeriet har skadliga konsekvenser i verkligheten. Den falska idén att kapitalisterna och affärsmännen ”suger ut” arbetarna ger de avundsjuka medelmåttorna ett alibi för att parasitera på dessa. När staten tar pengar från kapitalisterna och affärsmännen och ger dessa till ”småfolket” heter det att staten bara ger tillbaka pengar som de förra hade stulit från de senare till att börja med. Så de avundsjuka medelmåttorna idkar rofferi och parasitism med en obscen moralisk självrättfärdighet.

  Vi måste sätta stopp för orättvisorna! Vi måste tala ut och försvara kapitalisternas och affärsmännens rätt till sina vinster och sin heder. Vi måste göra, i mindre skala åtminstone, det som Ayn Rand gjorde i sin stora idéroman Och världen skälvde.

  Denna roman (utgiven på Timbro) försvarar kapitalisternas och affärsmännens lovvärda verksamheter med hästsparkar och rallarsvingar. Författarinnan Ayn Rand sparar inte på krutet när hon sågar allt vad socialismen och egalitarianismen heter vid fotknölarna i sin berömda tegelstensroman. Och världen skälvde kännetecknas av en moralisk glöd. Ayn Rand är inte rädd för att gå ut och säga det – att kapitalismen är rättvisans sociala system! Kapitalisterna och affärsmännen i det fria samhället förtjänar varenda krona av sina miljonvinster! Och det är socialisterna, i alla förekommande tappningar, som är parasiterna. Och världen skälvde är en berättelse som gör att läsaren vill ropa hurra – och heja på de hjältemodiga kapitalisterna och affärsmännen – de som driver en modern ekonomi framåt med sin företagsamhet.

  Och världen skälvde är en filosofisk idéroman. Romanen ger läsaren en hel ny syn på tillvaron. Läsarens tankevärld kan mycket väl bli omkastad fullständigt av en läsning av Och världen skälvde. Ingen läsare blir opåverkad av denna roman. Och världen skälvde finns att köpa hos adLibris.
  Last edited by henriku; 08-05-2021, 04:32 PM.
Working...
X