Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kapitalisterna arbetar för sina inkomster

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Kapitalisterna arbetar för sina inkomster

  Det brukar sägas att om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning. Ja – åtminstone kan den bli uppfattad som en sanning. Folk kan börja gå på den.

  Ett bra exempel på detta är påståendet att kapitalisternas inkomster är arbetsfria. Denna slitna lögn är en idé som antagligende flesta svenskar inbillar sig är en självklarhet.

  Men sanningen är att de flesta kapitalister sliter hårdare än de flesta jobbare.

  Till att börja med måste en kapitalist skilja mellan bra investeringar och dåliga dito innan han satsar sina pengar. Det kan kosta kapitalisten hundratals timmars arbete bara för att leta reda på och sedan granska en enda investering. Kapitalisten måste studera teknologier, analysera marknader, göra kostnadskalkyler, granska konkurrenterna, försöka förutse den framtida politiska miljön, bedöma nyckelpersoners kompetens o.s.v.

  Och innan han kan börja göra investeringar och affärer till att börja med måste kapitalisten investera åtskilliga års arbete i uppgiften att skaffa sig nödvändiga kunskaper om ämnen som ekonomi, teknik, juridik, management o.s.v.

  Och efter varje investering han gör måste kapitalisten följa upp satsningen för att kunna vidta åtgärder i tid om något går snett. De allra flesta kapitalister deltar aktivt i sina företags skötsel.

  Att påstå att exempelvis Wallenbergarna, Rausingarna och Kampraderna inte arbetar är rent förtal. Och att ”omfördela” deras förmögenheter är röveri.

  Men tack och lov finns det ett visst slags rättvisa. De som förtalar kapitalisterna, stjäler från dem och lägger hinder i vägen för dem skadar inte bara kapitalisterna – utan skadar också sig själva. Ju mera som kapitalisterna förföljs desto svårare blir det ju för dem att upprätthålla produktionen. Så småningom sjunker därför reallönerna, skatteintäkterna och sysselsättningen. Tack och lov slår avundsjukan tillbaka på de onda själva.

  Av utrymmesskäl går det inte att i en enda insändare förklara i detalj hur ett samhälle så småningom, i det långa loppet, kollapsar då dess kapitalister förtrycks. Den uppgiften kräver en hel bok.

  Som tur är har en sådan bok faktiskt skrivits. Den heter Och världen skälvde på svenska (Atlas Shrugged på den ursprungliga engelskan). Bokens författare hette Ayn Rand. Denna bok är som en detektivroman som man kan läsa bara för nöjets skull om man så vill. Men samtidigt får man en samhällsskildring och en filosofi på köpet då man läser Och världen skälvde. Det är inte utan orsak som denna roman har sålts i ca. tio miljoner exemplar på dussintals olika språk och blivit en modern klassiker.

  Om någon bok kan rädda oss alla från socialismen så är det Och världen skälvde. Läs den om du bryr dig om ditt liv och din lycka.
Working...
X