Announcement

Collapse
No announcement yet.

Romanen Och världen skälvde skildrar mysticismens dödskult

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Romanen Och världen skälvde skildrar mysticismens dödskult

  I dagens förfallande västländer börjar mysticismen att breda ut sig. Ett framträdande exempel på detta är den s.k. ”New Age”-rörelsen. Andra kända exempel är de tjogtals olika religiösa sekter som dyker upp samt multikulturalisterna (som ju dyrkar primitiva kulturer). Alla dessa bejakar alternativa (påstådda) kunskapskällor till förnuftet. Tarot-kort, drömtydning, astrologi, uppenbarelser, etniska instinkter – det finns massor av varianter. Den gemensamma nämnaren bakom den moderna mysticismen är en fientlighet mot förnuftet.

  Mystikernas attityd kan sammanfattas med slagordet ”Vi måste befria oss från förnuftets tyranni!”

  Men – förnuftet är blott och bart människans medel för att fatta verkligheten. Att bli fri från ”förnuftets tyranni” måste betyda: Att bli ”fri” från verklighetens ”tyranni”. Och det enda alternativet till att vara underställd verklighetens ”tyranni” är att inte överhuvudtaget existera i den – d.v.s. att bli död!

  Och döden har alltid varit människans följeslagare då hon har förkastat förnuftet. Svält, sjukdomar, krig, massmord - de har härjat i exempelvis medeltidens Europa, hinduismens Indien, konfucianismens Kina, kommunismens Sovjetunionen, nazismens Tyskland och dagens Afrika. För att inte tala om alla de årtusenden då hela mänskligheten levde i grottor och åt rått kött.

  Filosofen Ayn Rand hade förklaringen. I romanen Och världen skälvde visade hon att mysticismen och döden hör ihop. När människor förkastar förnuftet förmår de inte fatta verkligheten och sedan behärska naturen. Då blir människorna naturens offer istället.

  För oss människor är vår förnuftsförmåga vår nyckel till liv. Ayn Rand och hennes filosofi objektivismen utgör förnuftets röst i dagens skymningsläge. Vi måste se till att tillräckligt många av våra medmänniskor skall upptäcka denna förnuftets röst innan det blir för sent!
  Last edited by henriku; 08-26-2021, 03:52 PM.
Working...
X