Announcement

Collapse
No announcement yet.

"The Romantic Manifesto" om den moderna "konsten"

Collapse
X
 
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • "The Romantic Manifesto" om den moderna "konsten"

  Den moderna konsten är sjuk. Den består av sådant som några färgklickar på en duk eller en uppstoppad get med ett bildäck kring magen. Man skulle kunna tro att ”konstnärerna” som skapar sådant själva är sjuka och i behov av psykiatrisk behandling.

  Men så är inte fallet. En bok av Ayn Rand, The Romantic Manifesto, visar oss att de flesta moderna ”konstnärer” inte är så psykiskt sjuka så att de ej rår för vad de gör. Nej, enligt Ayn Rand skapar de sin depraverade ”konst” med flit. Vad de är ute efter är att förstöra själva ämnet konst, och dra den riktiga konsten med i fallet.

  De flesta moderna ”konstnärer” är helt enkelt nihilister. De räknar med att om deras skräp accepteras som varande konst, då devalveras därmed värdet av den riktiga konsten – den konst som har skapats av sådana storheter som t.ex. Rembrandt och Michelangelo. De moderna ”konstnärerna” vill inte skapa – de vill förstöra.

  Det som krävs för att stoppa de moderna ”konstnärernas” framfart är dock inte censur (om nu någon skulle tro det), utan istället estetisk upplysning. Allmänheten måste bli varse en rationell estetisk teori – en teori som förklarar vad konst i grund och botten är och vari dess värde ligger. Så att allmänheten kommer till att förmå skilja skräpet från riktig konst – och det medvetet och inte bara ”intuitivt”. Det gäller därför för oss att se till att flera svenskar får läsa den geniala boken om estetisk teori som har skrivits av Ayn Rand: essäsamlingen The Romantic Manifesto.
  Last edited by henriku; 09-24-2021, 11:04 AM.

 • #2
  Nej censur är inte vettigt och inte moraliskt. Däremot är det förnuftigt att dra ner på de offentliga anslagen för kultur inkl. konst. För det mesta som efterfrågas av skräp görs så med stöldfinansiering. Det är alltså den icke-kommersiella skräpkulturen som måste avskaffas.

  Comment


  • #3
   Kommentar till kommentar #2:

   Jo, offentlig finansiering av konst (eller "konst") underlättar för spridningen av skräp till konst. Men vi måste vara medvetna om att blott och bart ett avskaffande av det offentligas stöd till "kulturen" ej skulle vara en dunderkur mot spridningen av skräp till "konst". Kom ihåg att den moderna konsten och den moderna litteraturen började få en tämligen omfattande spridning i västländerna redan under det tidiga 1900-talet då det inte fanns några offentliga subventioner till konsten att tala om. Det var i grund och botten korruptionen av filosofin under 1800-talet som orsakade skräpkonstens framväxt strax efter 1900-talets början, inte någon korruption av politiken. Så vi måste alltså "laga" filosofin i den västerländska kulturen. Vilket förstås blir ett hästjobb - men det måste ändå göras!

   Comment

   Working...
   X
   😀
   🥰
   🤢
   😎
   😡
   👍
   👎