Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dåliga argument

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Dåliga argument

  Många politiker (och många av deras väljare) resonerar ”Ju flera argument för en god sak, desto bättre”. De framför därför ofta felaktiga argument för det som de tror är en god sak! Detta förfarande är ett stort missgrepp från politikernas sida. Sanningen är nämligen att felaktiga argument för en god sak gör skada, inte nytta.

  Ta kärnkraftsfrågan som ett konkret exempel. De flesta svenska kärnkraftsanhängare som deltar i miljödebatten argumenterar numera på detta sätt ”Ju mera kärnkraft som vi använder, desto mindre kol, olja och naturgas behöver vi elda upp. Ju mindre av dessa fossilbränslen som vi eldar upp, desto mindre koldioxid släpper vi ut i atmosfären. Utsläppen av koldioxid hotar att skapa en klimatkatastrof. Eftersom kärnkraften minskar dessa utsläpp är kärnkraften bra för miljön. Därför borde vi inte lägga ner kärnkraftverken.”

  De som argumenterar på detta sätt räddar inte kärnkraften (d.v.s. det goda). De spelar istället miljörörelsen (d.v.s. det onda) rakt in i händerna. Det ligger nämligen till på det sättet att om även teknologivännerna säger att ”miljövännerna” har rätt om att koldioxidutsläppen är skadliga, då blir de ”gröna” bara starkare i opinionen. Teknologivännerna hjälper ju då till med att sprida de ”grönas” idéer!

  ”Miljövännerna” kan ju säga ”Ni teknologivänner bekräftar ju själva att vår `gröna´ vetenskap går att lita på när det gäller frågan om huruvida koldioxidutsläppen hotar planeten. Och varför skulle då vår `gröna´ vetenskap vara mindre att lita på när vi säger att även kärnkraften hotar planeten? Så vi måste stoppa både koldioxidutsläppen och kärnkraften! Och om vår `gröna´ vetenskap är trovärdig när vi säger att koldioxidutsläppen är skadliga – då måste den väl också vara trovärdig när vi säger att mänskligheten skulle må bättre utan alla de där energislukande industrierna?”

  På kort sikt blir de ”grönas” taktik att påpeka att bilarna i Sverige släpper ut ännu mera koldioxid än vad de fossilbränsleeldade kraftverken skulle göra om kärnkraften inte avvecklades. Så det måste vara ännu viktigare att avskaffa bilarna än att rädda kärnkraften, om nu koldioxidutsläppen är skadliga. Så de ”gröna” kämpar för ett avskaffande av privatbilismen – med teknologivännernas dumdristiga hjälp. Och på lång sikt kommer också kraven på en nedläggning av kärnkraften – var så säker på det!

  Kärnkraftsvännerna ovan trodde att de var smarta – att de hade hittat ett lätt sätt att bekämpa ”miljövännerna” – när de försökte vända ”miljövännernas” egna argument emot dem. Men genom att gå med på idén att koldioxidutsläppen är skadliga gjorde kärnkraftsvännerna en feg intellektuell eftergift till de ”gröna”. Och att göra eftergifter till ondskan gör bara ondskan starkare – inte svagare.

  Kärnkraftsvännerna sänder ut budskapet att de försöker vara ännu bättre miljövänner än ”miljövännerna” själva, när de använder det där koldioxidargumentet. Därmed framstår de som hycklare inför allmänheten. De flesta medelsvenssons inser nämligen att den äkta ”miljörörelsen” är emot den moderna teknologin. Teknologivänner kan därför omöjligen vara äkta ”miljövänner” – de kan endast vara falska, d.v.s. ohederliga ”miljövänner”.

  Det hela påminner om de borgerliga politikernas taktik på 1970-talet. De borgerliga politikerna försökte vinna röster genom att framstå som "ännu bättre socialdemokrater" än sossarna själva. När borgarna sedan fick makten visade det sig att deras socialdemokratiska politik var skadlig. Naturligtvist! Socialdemokratisk politik gör skada - även när den genomförs av till namnet borgerliga politiker.

  Men nu kunde naturligtvis de riktiga socialdemokraterna skylla eländet som den socialdemokratiska politiken orsakade på kapitalismen. Det var ju en till namnet borgerlig regering som förde den politiken - och borgerliga regeringar för ju kapitalistisk politik per definition - eller hur? Fast det gjorde de i verkligheten inte under de "borgerliga regeringsåren". Men eftersom allmänheten inte var uppmärksam märkte den inte detta förhållande - och det slutade därför med att det blev ännu svårare att bekämpa socialdemokraternas ondska – inte lättare.

  Felaktiga argument för det goda gagnar endast ondskan. Dels går en del ursprungligen goda människor går över till ondskan, därför att de förmenta företrädarna för det goda framstår hycklare. Dels får de som redan är onda sitt självförtroende förstärkt, därför att de förmenta företrädarna för det goda verkar vara fega. Och dels ger de flesta vanliga människor bara upp och slutar söka sanningen överhuvudtaget, därför att det inte verkar finnas någon enda snubbe någonstans som säger sanningen när helst den är obekväm.

  De förmenta företrädarna för det goda – d.v.s. företrädarna för förnuftet, individualismen, kapitalismen – måste ändra inte bara sin argumentationstaktik, utan hela sin strategi. De måste börja inse att det enda sättet att vinna stöd för det goda, är att vända sig till människornas goda egenskaper – d.v.s. till deras intelligens och rationalitet. De borgerliga opinionsbildarna måste börja förstå att det endast är de rationella människornas stöd som är värt att ha. Låt socialisterna behålla idioterna! Anpassa därför inte argumenten efter idioterna!

  Rationella människors stöd kan man endast vinna genom att säga dem sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. Taktiska lögner till förmån för det goda motverkar sitt syfte och gagnar endast det onda.
  Last edited by henriku; 06-20-2020, 06:26 AM.
Working...
X