Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kinas ekonomiska vanskötsel

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Kinas ekonomiska vanskötsel

  Kina har haft en hel del utmärkta förutsättningar för att uppnå en god ekonomisk utveckling. Hushållssparandet har länge legat på omkring 40% av BNP – vilken omständighet har möjliggjort massiva investeringar. Befolkningen i Kina har haft en mycket större arbetsvilja än befolkningarna i de redan rika västländerna. Det har funnits massor av investerare och affärsmän i västländerna som har haft ett sådant stort förtroende för Kina att de har varit villiga att överföra många miljarder USD per år till investeringar i landet. Dessutom har Kina kunnat dra nytta av de teknologiska landvinningarna som västländerna med många decenniers möda redan har åstadkommit. Och det ofta utan att betala (eftersom Kina har varit flitig med att stjäla västerländsk teknologi).

  Likväl håller den kinesiska ekonomin just nu på att krascha. Åtskilliga kinesiska storföretag står på konkursens rand. Den omtalade fastighetsbyggaren Evergrande är bara toppen på isberget.

  Allt detta visar att Ayn Rand hade rätt då hon skrev i romanen Atlas Shrugged att ”Pengar är så ädelt ett medel att de inte kan konkurrera med vapen och de inte kan försonas med brutalitet. De tillåter inte ett land att överleva som till hälften egendom och till hälften plundergods”.

  Regeringen i Kina har försökt sig på konsten att blanda ihop kapitalismen med dess motsats - étatismen. De kommunistiska härskarna i Kina har inbillat sig att de kunde förena en auktoritär politik med en till synes kapitalistisk ekonomi. Men den nuvarande urartningen i den kinesiska ekonomin – och den nu hotande kollapsen – visar att oavsett hur stark en ekonomi synes vara kan staten alltid förstöra den ändå. Om bara staten tillåts att ingripa i ekonomin tillräckligt mycket.

  Politikerna i Kina bestämde i stor utsträckning just vilka investeringar näringslivet skulle göra. Just därför förslösades en stor del av befolkningens enorma sparande på byggandet av fastigheter, skeppsvarv, stålverk, bilfabriker, elektronikfabriker o.s.v. som det redan fanns tillräckligt många av – och som därför fick stå tomma och oanvända, eller fick hållas vid liv medelst subventioner.

  Politikerna och teknokraterna i den kinesiska staten inbillade sig på allvar att de skulle kunna planera och dirigera fram välstånd. Därför lyssnade de inte på marknadskrafternas varningsklockor. De fortsatte med sin sjuka politik ända fram till avgrundens rand. De lånade och lånade och lånade till olönsamma politiskt motiverade projekt. Nu står de där med en samhällskollaps vid dörren.

  Valet står mellan kapitalismen och socialismen. Det finns ingen hållbar medelväg eller ”tredje väg”. Blandningar av den goda kapitalismen och den destruktiva socialismen duger inte. Socialismen/étatismen kan bara inte i längden lyckas med att parasitera på kapitalismen. Kapitalismen tål inte hur mycket stryk som helst hur länge som helst. Förr eller senare går den omoraliska blandekonomin under.

  Vi svenskar borde ”lära av Kina”! Vi borde göra oss av med den nu pågående monetära inflationen innan vi hamnar i en sådan skuldfälla som Kina har hamnat i. Om bara vi gjorde det skulle vi bespara oss själva mycket framtida lidande.
  Last edited by henriku; 02-06-2022, 09:01 AM.
Working...
X