Announcement

Collapse
No announcement yet.

Löntagarfonderna - Okynnesfascism

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Löntagarfonderna - Okynnesfascism


  Svenskar säger ibland “Det kan inte hända här!” Med “Det” syftar de på fascismen. Många svenskar inbillar sig att Sverige är mer eller mindre immun mot det fascistiska hotet därför att svenskarna är för civiliserade för att gå på fascismens råbarkade budskap.

  Men sanningen är att fascismen kan komma till Sverige – på grund av svenskarnas okunskap. Ett allvarligt försök att införa ett fascistiskt ekonomiskt system i Sverige gjordes faktiskt på 1970-talet. Det fascistiska ekonomiska systemet kallades för “löntagarfonder”.

  Meningen med LOs löntagarfondsförslag var att fackföreningarna skulle erhålla 40% av aktierna i Sveriges storföretag. Sedan skulle storföretagen styras av kommittéer som utgjordes av representanter för tre parter: de privata aktieägarna, fackföreningarna och staten.

  På 1920-talet styrdes storföretagen i Italien av kommittéer som kallades för “korporationer”. Dessa kommittéer bestod av representanter för tre parter: de privata aktieägarna, fackföreningarna och staten.

  Så det föreslagna löntagarfondssystemet skulle i teori stort sett ut som det ekonomiska system som det som Mussolini hade infört I Italien på 1920-talet!

  Missförstå mig inte. Jag säger absolut inte att LO-ledarna medvetet eftersträvade fascismen. Nej, om LO-ledarna hade insett att löntagarfondssystemet faktiskt var ett fascistiskt ekonomiskt system – då skulle de inte ha velat ta i förslaget med tång. Problemet var att LO-ledarna var så monumentalt ignoranta att de inte kände igen fascismen i sitt eget löntagarfondsförslag. LO-ledarna hade tydligen inte fått lära sig tillräckligt mycket om fascismens historia i Europa när de gick i skolan!

  LOs försök att införa löntagarfonder I Sverige på 1970-talet var således en fråga om “okynnesfascism”. På 1970-talet var Sverige på väg att bli fascistisktutav misstag. De som försökte genomföra fascismen i Sverige (d.v.s. LO-ledningen) var lyckligt omedvetna om att det de höll på med rent tekniskt sett var fascismen.

  Så kan det gå när den svenska välfärdsstatens skola är så dålig på att lära framtidens fackföreningsledare grundläggande fakta om modern europeisk historia!
  Last edited by henriku; 01-25-2020, 02:31 PM.

 • #2
  Saxat från Wikipedia:
  "Efter inspiration från socialdemokraterna i Sverige tillsatte det Italienska kommunistpartiet (PCI) en arbetsgrupp med uppdrag att utarbeta en italiensk motsvarighet till löntagarfonderna. Partiet beslutade dock att skrinlägga planerna eftersom man ansåg att de skulle gå alltför långt i ett förstatligande av landets ekonomi."

  Källan: Wikipedia

  Vi vet att S-politikern Kjell Olof Feldt ogillade löntagarfonderna. (Wikipedia om honom: "Han var Sveriges handelsminister åren 1970–1975, löneminister 1975–1976, ekonomi- och budgetminister hösten 1982 samt finansminister 1983–1990.")
  Jag har läst att även Olof Palme lär ha ogillat förslaget. Det visar i så fall hur starkt genomslag en klick socialist-extremister inom LO då och då kan få inom Socialdemokratin. Och det kan ju hända igen i flera andra avseenden, även om vi troligen inte kommer att återfå just löntagarfonderna.

  Comment


  • #3
   LO åstadkom inte löntagarfonderna. Den enda egentliga skadan som löntagarfondsförslaget fick var att Socialdemokraterna förlorade makten till ett gang borgerliga politiker som var ovärdigföreträdare för friheten. Socialdemokraterna fick ett gyllene tillfälle att skylla det ekonomiska eländet, som deras egen inflationspolitik orsakade, på borgarna. På sätt och vist hade Socialdemokraterna tur att LO hittade på det där upptåget. Det hade varit ett rent helvete för Socialdemokraterna om de själva hade fått ta hand om den ekonomiska krisen som deras inflationspolitik under de första sex åren av 1970-talet hade orsakat.

   Comment

   Working...
   X