Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kapitalism - onödigt värdeladdat!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Kapitalism - onödigt värdeladdat!

  "Kapitalism" är väl inte ett politiskt system.

  Snarare handel med varor, tjänster och andra värden.
  Oftast sker den med hjälp av andra värden ex. vis. pengar eller byte. Pengar har fördelar.

  Varför tages inte ordet bort, förvirrar en massa tossingar med agenda att beröva den fria handeln.

  Vem uppfann ordet "kapitalism" och varför krånglade denne till det?

  Fri handel och byte av värden har ju funnits så länge vi kunde börja tänka någorlunda.

  Socialism är däremot ett politiskt system och därför en "-ism" som tagit bort ordet "fri" i "fri handel" . För handla måste även de stackarna när det finns något att handla eller om dom har något att hanla med.
  Ringaren
  Member
  Last edited by Ringaren; 11-25-2020, 02:18 PM.

 • #2
  Kapitalism är faktiskt namnet på ett helt samhällssystem. Det är det system som bygger på respekt för egendomsprincipen. När en individs rätt att existera och att äga sig själv, sin kropp och sitt liv, respekteras fullt ut så blir det ett helt samhällssystem av det.

  Från rätten att äga sig själv följer t.ex. yttrandefriheten. Den friheten är individens egendomsrätt över sina egna ord, i tal och skrift. Från rätten att äga sig själv följer organisationsfriheten. Den är individens egendomsrätt över sina egna handlingar och planer i samarbete med andra människor. Etc.

  När de mänskliga rättigheterna -- som alla bygger på själväganderätten -- förstås i sin fulla vidd, så är de tillsammans så omfattande att det blir ett helt samhällssystem av det.

  Comment


  • #3
   Ah Du - det är ju den äkta liberalismen Du dillar om.
   Provat och är rätt bra! 😁

   ​​​​​​Var nu lite objektiv!

   Har samma betalsystem som kommunistkina men arbetarna är fria och kan välja själva.
   Ringaren
   Member
   Last edited by Ringaren; 11-26-2020, 12:13 AM.

   Comment


   • #4
    Svar till kommentar #1:

    "Kapitalism" är ett begrepp som refererar till något väldigt fint - nämligen det samhällssystem där individens rättigheter konsekvent respekteras. D.v.s. det fria samhället. Eftersom kapitalism är något väldigt fint måste vi sluta upp och försvara detta begrepp närhelst kapitalismens fiender försöker förtala kapitalismen. Vi skall absolut inte ge upp och försöka blidka kapitalismens fiender genom att överge begreppet bara för att de pekar fingret åt oss och säger "Fy på er - anhängare av kapitalismen!" Vi måste m.a.o. visa prov på en del civilkurage.

    Det är en liknande grej med begreppet "själviskhet". Uppoffringsdyrkarna försöker göra "själviskhet" till ett skällsord. Men själviskhet, s.k. "egoism", är något fint. Människor måste nämligen vara själviska för att leva. Det är uppoffringsmoralen - "altruismen" - som är ett ont. Uppoffring innebär att man ger avkall på sina värden. D.v.s. man offrar de goda saker som gagnar ens liv närhelst man gör en uppoffring. Ju mera man gör uppoffringar desto mera gagnar man döden. Själviskhet gagnar livet. Altruismen gagnar döden. Du kan läsa mera om denna princip här, Ringaren: Altruismen leder oss in i döden.

    Comment


    • #5
     "Capita" betyder huvud. "Per capita" översätts till "by head" eller på svenska "per person". Alltså refererar tillen person som i sammanhanget får ett "värde/sak"

     Kapital då:
     https://vismaspcs.se/ekonomiska-termer/vad-ar-kapital

     Tyvärr har de glömt att generalisera - i förlängningen är kapital något med ett värde att användas vid byte mot andra värden till gagn för alla parter i en transaktion.

     Försöker här tala Ert språk - objektivt.

     Ordet betyder värden som används vid handel. Något som i sin förlänging vid byte ska ska tillfredsställa båda parter och förhoppningsvis ge ett mervärde.

     Det Ni ovan däremot beskriver är i stort liberalismen.
     Det är en ideologi som kan omsättas i ett politiskt sytem.

     Ordet kapitalism är en uppfinning med agendan att pracka ner på de som har möjlighet att byta varor/värden. Ett maktord att slå isönder vår fria rätt att "handla".

     ​​​​​​Inte ett politiskt system merän för kommunister och annat löskefolk. För dom vill äga rätten att tillverka och godtyckligt fördela "värden" med sin övermakt. Även Din själ.

     Den som anammat kapitalism i annan betydelse har anammat ett postulat uppställt av fienden.

     "-ism" betyder oftast "överdrift" - att handla och byta värden är ingen överdrift. Det är det mest naturliga i världen. Inget politiskt system och en handling vi praktiskt gör dagligen helt naturligt.
     Ringaren
     Member
     Last edited by Ringaren; 11-27-2020, 01:22 PM.

     Comment


     • #6
      Svar till kommentar #5:

      Ringaren, Vi skall inte slå till reträtt och vara rädd för att med stolthet kalla oss själva för anhängare av kapitalismen bara för att socialisterna pekar finger mot oss och säger "Fy på er!" Vi måste ta tjuren vid hornen och slå tillbaka mot socialisterna och upprätta begreppet kapitalismens rykte. Vi måste betona att kapitalismen, det radikala alternativet till socialismen, är något väldigt fint. Ty individens rätt att leva för sin egen skull är något fint.

      Kom ihåg att mod är en dygd och feghet är en synd!

      Comment


      • #7
       Jag är anhängate av fri liberal handel!

       Kapitalistordet används av fienden!

       Comment


       • #8
        Svar till kommentar #7:

        Begreppet kapitalism är alltför värdefull för att överlåtas åt fienden. Vi borde slå vakt om begreppet! Vårda det ömt!

        Comment


        • #9
         Eftersom det är ett värdefullt vapen enligt Dig så är jag beredd att drämma och krossa in kommunistskallar med det. "ismer" är farliga.

         Liberal fri handel är snällt fint och berikar.

         Comment


         • #10
          Svar till kommentar #9:

          Socialisterna kommer att märka att du räds för att ta ordet "kapitalism" i din mun. Och då kommer de att dra slutsatsen att kapitalismen måste vara något att skämmas för - om inte ens t.o.m. kapitalismens förmenta försvarare vågar ta ordet i sin mun. Så du kommer bara att uppmuntra socialisterna och kommunisterna om du räds för att använda ordet/begreppet "kapitalism". Feghet lönar sig inte.

          Comment


          • #11
           Du - inte när "de ligger där" träffade av kapitalismen som vapen.

           Comment


           • #12
            Originally posted by Ringaren View Post
            "Capita" betyder huvud. "Per capita" översätts till "by head" eller på svenska "per person". Alltså refererar tillen person som i sammanhanget får ett "värde/sak"
            Etymologisering kan ibland ge oss ledtrådar till begreppsbetydelser, men det kan också slå fel. På gammelgrekiska finns ett ord som betyder både näsa och förnuft. Du skulle för den sakens skull inte vara så näsvis att du hävdar att den mänskliga förnuftsförmågan sitter i näsan. Nej, för ett sådant resonemang är ett rent nys.

            Du har rätt i att det kapitalistiska idealet hör till liberalismen. Men liberalism är en bred ideologi och kapitalism är ett specifikt samhällssystem. Det är det samhällssystemet som respekterar och skyddar de mänskliga rättigheterna, liv, frihet och egendom.

            Comment

            Working...
            X