Announcement

Collapse
No announcement yet.

Bör M och KD inrikta sig på att bilda en regering med intimt stöd av SD?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Bör M och KD inrikta sig på att bilda en regering med intimt stöd av SD?

  Frågeställningen i rubriken har för varje dag blivit allt mer aktuell -- trots att coronakrisen gör att många debatter tillfälligt har hamnat i viloläge. Nu senast var det Centerpartiets vikarierande partiledare som framförde en variant på denna frågeställning i en intervju med Expressen:

  "Förra veckan öppnade Ulf Kristersson för att budgetförhandla med Sverigedemokraterna i en intervju med Expressen. Han uteslöt inte, sa han, att förhandla med något parti. Synen på Sverigedemokraternas inflytande var det som fick Centerpartiet att byta sida under den långa regeringsbildningen och samarbeta med Socialdemokraterna i stället för Moderaterna. Frågan är fortfarande viktig för partiet.
  – Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt populistparti. Att fundera på att sätta statens finanser i händerna på ett populistiskt parti gör mig mycket bekymrad, säger Anders W Johnsson.
  Han tycker att Ulf Kristersson behöver ge ett tydligare besked om hur han ser på Sverigedemokraterna.
  – Om Moderaterna på riktigt vill inleda ett budgetsamarbete med SD tycker jag att Ulf Kristersson ska vara vuxen nog att säga just det. Det vore önskvärt med tydlighet kring vad Moderaterna egentligen står i sin relation till SD. Centerpartiet vill inte budgetförhandla med ett främlingsfientligt populistparti. Vill Moderaterna det borde han säga det rakt ut i stället för att gå som katten kring het gröt. Det är nog många liberalt sinnade människor som bekymrat undrar vart Moderaterna är på väg, säger han
  ."

  Eftersom jag råkar var just en liberal moderat, samt dessutom en före detta liberal centerpartist, så vill jag direkt påpeka att för oss som är riktiga liberaler inom M är inte denna frågeställning ett stort problem. Absolut inte!
  Det stora problemet i svensk politik är och förblir att C och L har övergett det borgerliga projektet. Annie Lööfs vallöfte att göra Kristersson till statsminister visade sig vara en usel lögn och därefter krossade C och L den forna Alliansen genom att slå in på den sossepolitiska vägen.

  Ja, vi moderater vet att SD är ett främlingsfientligt parti, och vi vet att SD har en lång rad socialistiska krav i partiprogrammet. Sådant ska inte M stödja. Men att budgetförhandla och hitta sakpolitiska överenskommelser med SD kan fungera om fokusen ligger på att bekämpa kriminalitet, att stävja islamismen och hedersförtrycket, samt att tekniskt lösa problem där mer borgerligt sinnade personer inom SD kan övertalas att gå med på marknadspolitiska lösningar.
  Vi ska komma ihåg att SD var motståndare till det femte jobbskatteavdraget, men när Åkesson insåg att SD skulle förlora sympatier på att driva en stenhård socialdemokratisk linje, så övergav han den. Och i efterhand har även Socialdemokraterna uppgett det motståndet. Det är så vi kan och ska segra, genom att enträget verka för marknadsekonomiska principer.

  Nej, vi moderater behöver inte avstå från att verka för en tydlig borgerlig politisk riktning, bara för att Centerpartiet har valt den vägen.
  Last edited by Filip Björner; 06-10-2020, 05:13 PM.

 • #2
  Ytterligare en sak att tänka på:

  Om Centerpartiet inte vill samarbeta med ett "populistisk parti". Vad är Socialdemokraterna om inte ett populistisk parti. Socialdemokraterna kramar ju med hull och hår den där populistiska röstmagneten "välfärds"staten!

  Men, å andra sidan - Moderaterna kramar välfärdsstaten också. Så Moderaterna är också populister. Så frågan är - hur ska Centerpartiet, om nu det partiet ej är populistisk det också - undvika att samarbeta med ett populistisk parti?

  Slutsatsen jag kommer till är att samtliga partier i den svenska Riksdagen idag är populistiska. Samtliga partier kramar ju den populistiska "välfärds"politiken. Men jag skulle rekommendera partierna att försöka undvika samarbete med SD ändå. Eftersom SD klart och tydligt lutar åt det rasistiska hållet. (Rasism är inte synonymt med populism - och rasismen är ett ont.)
  Last edited by henriku; 08-10-2021, 06:57 AM.

  Comment

  Working...
  X