Announcement

Collapse
No announcement yet.

Tänkarna byggde landet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Tänkarna byggde landet

  Många socialistiska arbetare skryter "Det var oss jobbare som byggde landet.". Det där får mig att tänka på det gamla kinesiska ordspråket "Stora män känner sig aldrig stora. Små män känner sig aldrig små.".

  Var det jobbarna som uppfann separatorn? Nej, det gjorde istället Gustaf de Laval. Var det jobbarna som uppfann kullagret? Nej, det gjorde istället Sven Wingquist. Var det jobbarna som uppfann den plastbelagda vätskekartongen? Nej, det gjorde istället Ruben Rausing.

  Nej, de socialistiska arbetarna är mästare på konsten att överskatta sin egen betydelse. Ty hur skulle de idag kunna producera några separatorer, kullager, tetrabrikförpackningar o.s.v. - om inte tänkare som de Laval, Wingquist och Rausing hade uppfunnit dessa innovationer till att börja med?

  Nej, utan tänkarna skulle jobbarnas sysselsättning idag endast bestå av att slita från gryning till skymning ute på leriga åkrar. Och förtjänsten för slitet skulle endast bestå av ett ynka par tallrikar grynvälling om dagen. Ty så såg tillvaron ut före industrirevolutionen - som tänkarna skapade.

  På Medeltiden fanns det ännu mera fysiskt arbete än vad det finns idag. Trälarna på Medeltiden slet ju mycket hårdare än vad industriarbetarna behöver göra idag. Ändå åtnjuter industriarbetarna idag en ofattbart högre levnadsstandard än trälarna på Medeltiden. Det fysiska arbetet förklarar ingalunda skillnaden.

  Men det gör det intellektuella arbetet. På Medeltiden trycktes de självständiga tänkarna ner av den kristna kyrkan, som hade den avgörande makten i Europa på Medeltiden. Det var först när kyrkans makt inskränktes och tänkarna därmed släpptes loss som industrirevolutionen och den politiska frigörelsen började. Och levnadsstandarden i västländerna följaktligen började att skjuta i höjden.

  Det var de bästa tänkarna (d.v.s. män som Galileo, Isaac Newton, James Watt, Thomas Edison, Henry Ford etc.) som gav upphov till industrirevolutionen och den moderna välfärden. Tänkarna förutan skulle jobbarna idag leva i samma misär som de fattiga bönderna gjorde på Medeltiden.

  Det var tänkarna som byggde landet. Tänk på det.
  Last edited by henriku; 12-31-2020, 04:20 PM.
Working...
X