Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ibland kallas socialism för nationalism

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Ibland kallas socialism för nationalism

  I nummer 1-2021 i tidskriften Småbrukaren finns en ledare av Jonas Wangsten vari han förespråkar en variant av jordbrukssocialism utan att kalla det för socialism. Rubriken lyder: ”Finns det en god nationalism?” Och Wangsten anser att det finns en sådan.
  Han förespråkar en demokratiskt förankrad socialism, som ska gälla för ett helt land och som inom ramen för det stora landsomfattande beslutet ska justeras i detalj via lokala demokratiska processer. Konceptet kallar han matsuveränitet.

  Trots att ordet ”matsuveränitet” innehåller ordet ”suveränitet” så handlar konceptet inte om att trygga landets matförsörjning inför kristider medelst statliga uppköp av livsmedel och utsäde för strategisk långtidsförvaring. Nej, istället handlar det om att förbjuda individer att fritt producera, distribuera, köpa och sälja mat. Bönder, handlare och konsumenter ska inte få lov att agera så som de själva vill. Ingen individ eller företag ska heller få lov att importera eller exportera matprodukter utan att först få det godkänt av farbror staten.

  Wangsten argumenterar för att ”varje land ska ha rätten att bestämma över och kontrollera sin egen matproduktion”. Detta kollektivistiska tankesätt är en skönskrivning för socialistiskt förtryck, som framförs i en borgerligt-konservativ språkdräkt. För vad det innebär är att ingen individ ska få lov att handla mat från vem som helst och att inget företag ska få bestämma över och kontrollera sin egen matproduktion.

  Wangsten påstår: ”Suveränitet är alltså detsamma som nationalism.” På det sättet slår han ner på två begrepp samtidigt, för med ”suveränitet” menar han ett lands möjlighet att förtrycka individerna i landet och med ”nationalism” så menar han en variant av demokratisk socialism varmed förtrycket ska utföras.

  Wangsten föredrar förövrigt lokal socialism före överstatlig sådan. Han vill att förtryckarnas beslut ska fattas så nära som möjligt de individer som ska förtryckas.

  Jag vet inte om Wangsten sympatiserar med något särskilt politiskt parti. Hans kollektivism skulle kunna torgföras inom t.ex. Vänsterpartiet eller Miljöpartiet med lite förändrad språkdräkt, och det låter med Wangstens egen språkdräkt snarlikt sådana socialistiska inslag som fanns inom Bondeförbundet och det äldre Centerpartiet. Resonemanget, precis som det låter, skulle nog också kunna platsa inom det blocköverskridande partiet Sverigedemokraterna.

 • #2
  Det är en vanlig företeelse att två eller flera olika varianter av kollektivismen går hand i hand. Inom den nazistiska ideologin t.ex. förenades samtliga de tre "stora" varianterna av kollektivismen i en härlig soppa. Nazismen innehöll inslag av såväl nationalismen som socialismen och rasismen. Så det förvånar inte att en snubbe vid namn Jonas Wangsten rör ihop nationalismen med socialismen inom livsmedelsområdet.

  Men det är litet smått patetiskt att Wangsten fokuserar uteslutande på en smal konkret som livsmedelssektorn när han ändå håller på med att koka ihop en "ny" ideologi. Varför inte höja ambitionsnivån när Wang ändå är i farten och anstränger (?) de gråa cellerna?
  Last edited by henriku; 04-03-2021, 06:47 AM.

  Comment

  Working...
  X