Announcement

Collapse
No announcement yet.

Patriotismen versus nationalismen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Patriotismen versus nationalismen

  Det har skapats en debattråd här på Newsmill [Jag skrev ursprungligen denna essä som ett inlägg på debattsajten Newsmill i början av år 2010.] som heter ”Politisk patriotism”. Frågan som i denna tråd ältas av andra lär vara ”Vilket svenskt parti - Moderaterna eller Socialdemokraterna - är mest patriotiskt?"

  Mitt svar på frågan är att vare sig Moderaterna eller Socialdemokraterna är ett dugg patriotiska! Moderaterna och Socialdemokraterna är blott och bart nationalistiska - och det är inte alls samma sak.

  Vad är då patriotismen respektive nationalismen? Och varför är både Moderaterna och Socialdemokraterna nationalistiska - och inte patriotiska?

  Patriotism innebär att uppskatta, och att vara lojal emot, sitt eget land p.g.a. landets äkta goda sidor. Om en människa lever i ett fritt land och om hon är så pass lojal mot sitt land att hon är beredd att kämpa för att försvara landets frihet - då är hon en äkta patriot. Winston Churchill, t.ex., var en stor patriot under Andra världskriget (däremot var han en inbiten nationalist när han slog vakt om det brittiska imperiet). Men om en människa lever i ett land med omfattandeofrihet och om hon är ”lojal” mot sitt land ändå - och om hon är är beredd att gå ut i krig för landet p.g.a. sådana motiv som: att hon vill främja landets ”nationella prestige” - eller p.g.a. att hon vill berika sig själv genom att plundra grannländer - eller p.g.a. att hon vill undertrycka förment mindrevärdiga folkstammar - då är hon ingen patriot utan bara en sketen liten nationalist. Adolf Hitler, t.ex. var ingen patriot. Han var bara en avskyvärd nationalist.

  En äkta patriot är med andra ord en individualist. Hon värnar sitt land därför att landet är fritt och därför att landet således låter de enskilda medborgarna forma sina egna liv och sträva efter sin egen lycka.

  En nationalist däremot är en kollektivist. Hon menar att gruppen, enkannerligen nationen, står över den enskilde medborgaren. Individen skall offra sig för nationens skull - det tycker nationalisten.

  Den äkta patrioten är således en egoist när hon försvarar sitt land. Hon försvarar sitt land därför att hon vill säkerställa friheten i landet - den frihet som möjliggör hennes egen lycka.

  Nationalisten däremot är en altruist. Hon går ut i krig för sitt land därför att hon vill offra sig för sitt land - som hon inbillar sig är något ”större” och viktigare än sig själv.

  En patriot respektive en nationalist - de tar således parti för sitt eget land av rakt motsatta orsaker. En patriot är på sätt och vis raka motsatsen till en nationalist! Vad hade patrioten Churchill gemensamt med nationalisten Hitler?

  Hur är det då med de svenska Moderaterna och Socialdemokraterna? Är de patrioter eller nationalister?

  Tja, visserligen synes både m och s att sluta upp bakom Sverige. De lovordar bådadera "Sverige". Både Reinfeldt och Sahlin försöker måla upp en positiv bild av Sverige utomlands. Bådadera påstår inför världens massmedier att Sverige har ”världens bästa välfärd”.

  Både Moderaterna och Socialdemokraterna lovordar Sverige för att Sverige är en välfärdsstat. De sluterinte upp bakom Sverige för att Sverige skulle vara ett fritt, d.v.s. kapitalistiskt land! De sluter upp bakom Sverige därför att Sverige är en halvsocialistisk blandekonomi. Så både Moderaterna och Socialdemokraterna tycker om Sverige för att Sverige är ett kollektivistiskt land! Både Moderaterna och Socialdemokraterna tycker att den enskilde medborgaren skall vara statens tjänare - en foglig tjänare som lojalt ställer upp på att leverera skatter till den svenska staten i syfte att finansiera ”välfärden”. Så både m och s uppskattar Sverige just p.g.a. det förhållandet att Sverige inte är ett riktigt fritt land!

  Moderaterna och Socialdemokraterna är således bådadera mera som Hitler än som Churchill! De tycker bådadera att staten är något ”större” än den enskilde medborgaren och att medborgaren skall tjäna den.

  M och s är således nationalister - inte patrioter!

  Moderaterna och Socialdemokraterna borde faktiskt skämmas för det Sverige som de har skapat - istället för att skryta inför världspressen och låta påskina att de är stolta över Sverige. Ett sådant här halvkollektivistiskt samhälle som Sverige idag faktiskt utgör är inget alls att vara stolta över! (Mera läsning om varför svenskar idag har skäl att skämmas för sitt land finns här Sveriges samarbete med Nazityskland och här Invandringspolitiken - Sveriges motsvarighet till Apartheid .)
  Last edited by henriku; 10-28-2020, 02:59 PM.

 • #2
  Bravo! 👍
  Tror dock att medborgaren vet mer om diskborsten.

  Nationalism är ett farligt vapen att mobilicera vid krig och yttre fara. Är Du då patriot så kan Du ställa Du upp.
  Annars förvaras nationalismen säkert inlåst i mobiliceringsföråden.
  Last edited by Ringaren; 10-24-2020, 03:16 PM.

  Comment

  Working...
  X