Announcement

Collapse
No announcement yet.

Socialismen Eller Rasismen - Vilken är Värst?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Socialismen Eller Rasismen - Vilken är Värst?

  Kollektivismen är idén att en människas moraliska värde beror på vilken grupp - d.v.s. vilket kollektiv - hon råkar tillhöra.

  Enligt socialismen beror en människas moraliska värde på vilken ekonomisk grupp hon råkar tillhöra – d.v.s. på vilken klass hon tillhör.

  Enligt rasismen beror en människas moraliska värde på vilken etnisk grupp hon råkar tillhöra – d.v.s. på vilken ras eller etnicitet hon tillhör.

  Socialismen och rasismen är således bådadera varsin variant av samma grundläggande företeelse - kollektivismen.

  Det är givetvis orättvist att döma en människa efter vilken grupp hon råkar tillhöra, istället för att döma henne efter hennes egna gärningar och hennes egen karaktär. Socialister begår således den grova orättvisan att förfölja människor bara för att de råkar vara exempelvis kapitalister eller rika. Rasister begår den grova orättvisan att förfölja människor bara för att de råkar vara exempelvis judar eller svarta.

  Vilken variant av kollektivismen är då allra värst – socialismen eller rasismen? Jag kan komma på bra argument både för ståndpunkten att socialismen är ännu värre än rasismen – men också för den motsatta ståndpunkten att rasismen är ännu värre än socialismen.

  Ett starkt argument för att rasismen är ännu värre än socialismen är den att rasister fullständigt struntar i rättvisan genom att de dömer människor efter en egenskap som de inte överhuvudtaget själva rår för. Ingen människa väljer ju sina föräldrar. Så ingen jude eller svart rår själv för att hon är judisk eller svart. Och det är uppenbarligen en skriande orättvisa att förfölja en människa p.g.a. något som hon inte själv rår för.

  Ett minst lika starkt argument för att socialismen är ännu värre än rasismen är den att socialisterkastar om rättvisan. De straffar människor för deras dygder - och de belönar människor för deras laster. Socialister straffar t.ex. de människor som gör sig mödan att bli mera produktiva än genomsnittet - och som därmed visar prov på dygd. Det är ju de mest produktiva individerna – t.ex. framgångsrika kapitalister, framgångsrika företagare samt högutbildade läkare, ingenjörer etc, - som drabbas värst av skatterna och konfiskeringarna som socialister brukar genomföra när de får makten. Och socialister belönar sådana depraverade människor som t.ex. brottslingarna och missbrukarna. Socialister brukar ju vilja ha antingen milda straff eller inga straff alls för brottslingar - dessa är ju ”offer” enligt socialisterna. Och socialister brukar vilja att missbrukare ska få dyrbar vård på skattebetalarnas bekostnad - och att de ska få leva på bidrag om de ändå inte slutar upp med sitt missbruk. Det är givetvis en skriande orättvisa att invertera, d.v.s. kasta om, rättvisan - genom att straffa människor när de gör något bra och belöna dem när de gör något dåligt.

  Så man kan argumentera både för att rasismen är ännu värre än socialismen - och tvärtom! (Nazismen var som bekant både socialistiskt och rasistiskt samtidigt. Läs om nazismens historia här: Sveriges samarbete med Nazityskland .)

  Det är svårt att säga vilken variant av kollektivismen som är allra värst:

  Att strunta i moralen fullständigt - såsom rasisterna gör. Eller att på sätt och vis bry sig om moralen men gå i opposition mot den - såsom socialisterna gör.

  Antagligen bör vi bara ge upp och nöja oss med att konstatera att socialisterna och rasisterna är lika goda kålsupare?
  Last edited by henriku; 06-23-2022, 04:10 PM.

 • #2
  Du skriver: "Enligt socialismen beror en människas moraliska värde på vilken ekonomisk grupp hon råkar tillhöra – d.v.s. på vilken klass hon tillhör." Detta är en så kallad övertalningsdefinition, Sådana hör inte hemma i en seriös debatt.

  Comment


  • #3
   Hej Anders,

   Tack för din synpunkt. Jag är inte bekant med begreppet "övertalningsdefinition". Men jag gissar att din mening är att jag har begått den kommunikationsmässiga synden att bara göra ett (godtyckligt) påstående rakt ut i luften, utan belägg. Tja, tanken slog mig inte att det skulle vara nödvändigt att leda i bevis att socialister lägger moraliska aspekter på en individs grupptillhörighet. För mig var det alldeles uppenbart. Men eftersom frågan nu har kommit på tal ska jag försöka ge en del belägg för mitt påstående (d.v.s. min "övertalningsdefinition").

   Överallt i socialisternas retorik/opinionsbildning framstår det att socialisterna utgår ifrån att arbetarna och "småfolket" som sådana är "jordens salt" och "produktionens hjältar". M.a.o. arbetarna och småfolket är per definition moraliskt goda, rentav hjältemodiga. Medan kapitalisterna och arbetsköparna genomgående utmålas utav socialisterna som varande skurkar. Så kapitalister och arbetsköpare är med nödvändighet onda enligt socialisterna. Socialisternas fördelningspolitik bekräftar det föregående. Socialisternas fördelningspolitik utgör en systematisk förföljelse av höginkomsttagarna och de rika - medan arbetarna och småfolket erhåller huvuddelen av rovet i form av skattefinansierade sociala förmåner. Socialisterna fördelningspolitik måste rimligen bero på moraliska bedömningar av höginkomsttagarna/de rika respektive låginkomsttagarna/de icke-rika (d.v.s. de onda skall straffas medan de goda skall gynnas)?

   I mina ögon är det slående vilka likheter det finns mellan rasisternas hets mot judar, svarta och invandrare respektive socialisternas hets mot de rika, kapitalisterna och arbetsköparna. Karl Marx brukade benämna kapitalisterna föraktfullt för "Herr Penningpung" ("Mr. Moneybags" på engelska). Olof Palme refererade till SAFs direktörer som "hatets och illviljans kolportörer". Det är uppenbart att socialisterna riktar sitt hat not medlemmarna av ett visst (ekonomiskt) kollektiv - på ett liknande sätt som rasisterna riktar sitt hat mot medlemmarna av ett visst (etniskt eller rasmässigt) kollektiv.
   Last edited by henriku; 11-21-2019, 06:36 AM. Reason: Jag tillade ett förtydligande.

   Comment


   • #4
    Svar till AndersF: Marx arbetsvärdelära går ut på att en vara eller tjänst har ett högre värde ju fler timmar eller minuter som har lagts ner i arbetstid på att producera den. Arbetarna är enligt detta synsätt de som skapar värden. Kapitalet har enligt Marx också ett värde, men ägarna har enligt honom inte förtjänat att äga det. (Notera att det är ett etiskt resonemang.) Ägarna har enligt Marx tillskansat sig ett stort oförtjänat värde genom att utnyttja arbetarna. Detta är vad Marx och Engels sammanfattar med begreppet utsugning.
    Härav följer klockrent exakt det som Henrik Unné skrev: "Enligt socialismen beror en människas moraliska värde på vilken
    ekonomisk grupp hon råkar tillhöra – d.v.s. på vilken klass hon tillhör." Och detta är i sin tur vad som enligt marxismen gör det moraliskt berättigat för arbetarna att göra en blodig revolution och därefter omfördela allt ägande i samhället.
    Henrik Unné har således inte åstadkommit en slags hittepå-definition. Han har hållit sig till väsentliga fakta om innehållet i den marxistiska ideologin.

    Comment

    Working...
    X