Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hur ekonomisk parasitism går till i blandekonomin

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Hur ekonomisk parasitism går till i blandekonomin

  Stefan sitter hemma i soffan och läser tidningen. Han fru Fiona gör hushållsarbetet. Fiona dammsuger vardagsrummet, hon dammsuger sovrummet, hon byter lakanen, hon tvättar Stefans kläder, hon gör disken från deras senaste måltid. Till slut ledsnar hon på att slita och klagar till Stefan ”Varför måste jag göra allting själv? Varför kan inte du ge mig ett handtag?”

  Stefan svarar lugnt ”Jamen kära, jag dammsög ju och gjorde tvätten!”

  Fiona tar sig för pannan. Hon fattar inte. ”Men, Stefan! Det var ju jag som dammsög och gjorde tvätten!”

  ”Fel!” invänder Stefan. Jag avstod ju från att dra kontakten till dammsugaren ur väggen, och jag struntade i att stänga av tvättmaskinen. Om jag inte hade gjort på så vis hade det inte blivit någon dammsugning eller klädtvätt alls! Oavsett hur mycket du hade slitit! Så jag bidrog minsann till hushållsarbetet.”

  Vilken härlig logik! Politikerna i samtliga blandekonomier använder precis samma ”logik” för att rationalisera sin parasitism på de privata affärsmännen och kapitalisterna. Först inför politikerna hinder för affärsmännens och kapitalisternas produktiva verksamheter. Sedan, när den åtföljande dåliga ekonomin gör dem tillräckligt desperata, så lättar politikerna på dessa hinder. De kanske sänker några skatter och avskaffar några regleringar. Då återhämtar sig produktionen. Och politikerna slår sig då på brösten och skryter om sin insats för produktionen.

  Såväl de borgerliga som de Socialdemokratiska politikerna i dagens Sverige snackar emellanåt om att ”förbättra företagsklimatet”. Men vad de menar är blott och bart att de ska börja skada produktionen i litet mindre grad än förut, genom att t.ex. sänka arbetsgivaravgifterna med några futtiga procent eller börja tillåta typ ettårs långa provanställningar istället för att bara tillåta halvårslånga dito. Så de gör tillvaron litet mindre surt för de kämpande affärsmännen och kapitalisterna – och tar sedan äran åt sig för produktionen!

  De allra flesta politiker i dagens Sverige vill ingalunda avskaffa blandekonomins parasitism. Frågan är varför inte flera av deras väljare vill det?

  Fiona i historien ovan borde ha begärt skilsmässa istället för att låta sig utnyttjas av sin parasit till make Stefan. Likaså borde de svenska väljare som föredrar att försörja sig själva hellre än att leva på bidrag borde göra som filosofen Ayn Rand. De borde säga ifrån mot parasitismen och blandekonomin, och de borde börja kämpa för laissez-faire kapitalismen. Släpp loss producenterna från blandekonomins bojor!
  Last edited by henriku; 06-22-2022, 02:58 PM.
Working...
X