Announcement

Collapse
No announcement yet.

Staten förstör ekonomin

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Staten förstör ekonomin

  Tragiskt nog använder politikerna den här pågående ekonomiska krisen [Jag skrev denna essä under våren av år 2009 då en ekonomisk kris pågick. Denna essä är relevant just nu (d.v.s. hösten 2015 - då jag redigerar denna essä) då Riksbanken har infört en negativ ränta.] som en förevändning för att införa ännu flera och ännu mera långtgående politiska interventioner i ekonomin. Men det är just politiska interventioner i ekonomin som har skapat våra ekonomiska problem till att börja med!

  Det var en för vidlyftig skuldsättning och en för vidlyftig kreditgivning som har satt oss i den besvärliga ekonomiska sits som vi befinner oss i nu. Denna lättsinniga skuldsättning och kreditgivning drevs på för ett antal år sedan av den statliga Riksbanken. Riksbanken höll med flit räntorna nere i många år, och spädde med flit på penningmängden. Det var nästan oundvikligt att när Riksbanken översvämmade marknaden med pengar, och dessutom uppmuntrade bankerna till att låna ut dessa pengar till artificiellt låga räntor, att då skulle folk, företag och staten själv passa på och skuldsätta sig med dessa pengar. De gjorde ju bara just så som staten försökte tubba dem till att göra!

  Nu gör politikerna ont värre, genom att försöka få folk och företag att låna ännu mera! Det är ju innebörden av att Riksbanken försöker trycka ner räntorna och tubba bankerna till att fortsätta med att låna ut ännu mera pengar!

  Dessutom skadar staten ekonomin på många andra sätt också. Staten är faktiskt den stora boven bakom våra ekonomiska problem. Här är en lista med tio av de mest tyngsta sätten som staten idag skadar ekonomin på. Denna lista är bara ett smakprov på statens destruktiva verksamheter:

  1) Staten uppmuntrar hushåll och företag att skuldsätta sig.

  2) Staten förbjuder företag från att lösa våra energiförsörjningsproblem genom att bygga nya kärnkraftverk.

  3) Staten skapar arbetslöshet, genom att backa upp fackföreningarnas försök att förhindra en marknadsanpassning av lönerna. Sådana lagar som kollektivavtalslagen gör ju fackföreningarna starka. Och fackföreningarna använder sedan sin makt till att förbjuda företag från att anställa folk till löner som är lägre än de avtalsmässiga lönerna - vilket dömer de som är svaga på arbetsmarknaden till arbetslöshet (istället för att få jobba till en "låg" lön).

  4) Staten försämrar den ekonomiska tillväxten genom att minska hushållens sparande. Staten minskar hushållens sparande genom att bedriva välfärdspolitik. När folk inbillar sig att de kan räkna med att erhålla skattefinansierad sjukvård, pensioner, utbildning o.s.v. upplever de ju att de inte behöver skaffa sig privata besparingar för att själva kunna betala för sådana saker via den egna plånboken. Och med mindre sparande medföljer mindre investeringar och mindre ekonomisk tillväxt.

  5) Staten försämrar det vetenskapliga och tekniska framåtskridandet genom att försöka styra forskningen.

  6) Staten skapar dåligt utbildade lönearbetare, chefer och företagare - genom att missköta de offentliga skolorna. Och dåligt utbildade lönearbetare, chefer och företagare blir givetvis mindre produktiva än välutbildade dito skulle ha blivit.

  7) Staten minskar medborgarnas arbetsvilja med skatterna.

  8) Staten minskar medborgarnas vilja att spara med skatterna.

  9) Staten förbrukar en stor del av det sparande som medborgarna ändå genomför - genom att låna till offentliga utgifter och till ”stimulanspaket”.

  10) Staten försvårar för näringslivet att planera genom att godtyckligt förändra penningvärdet. När staten skapar nya papperspengar ”ur tomma luften” förändras kronornas värde på ett godtyckligt sätt - och hur ska företagen kunna veta vilka investeringar kommer att bli de lönsammaste, när de inte kan veta vad derasreala intäkter och kostnader kommer att bli i framtiden?

  Kan du själv ge några flera exempel på sätt som staten skadar ekonomin på? Tycker du, som jag, att staten borde lämna ekonomin i fred - så att medborgarna kunde sköta sina egna ekonomiska angelägenheter själva? Tror du, som jag, att de enskilda medborgarna skulle vara i stånd att veta bättre än politikerna hur just deras egna ekonomiska problem kunde lösas? Vad tycker du då om Ayn Rands roman Och världen skälvde? Har du läst den? Ser du, som jag, många likheter mellan utvecklingen i Sverige just nu och utvecklingen i det samhälle som skildrades i den romanen?

  Det är skandal att politikerna kommer undan med att utmåla sig själva som ekonomins räddare - när det i själva verket är just dem själva som skapar problemen i ekonomin till att börja med! Så här skapar de politiska ledarna konjunkturnedgångar.
  Last edited by henriku; 08-28-2020, 03:30 PM.
Working...
X