Announcement

Collapse
No announcement yet.

Våldfärdsstaten

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Våldfärdsstaten

  Våldfärdsstaten

  Jag myntade för ett antal år sedan begreppet våldfärdsstaten, för att direkt med ett enda ord sätta på plats alla som slentrianmässigt utgår ifrån att de verksamheter som tvångsfinansieras och/eller tvångsstyrs av offentliga instanser bedriver en särskild välfärdsutvecklande verksamhet. Det är helt fel. Välfärden skapas i grunden av fria marknadsaktörer. Allt staten kan göra är att överta/expropriera, stjäla/tvångstaxera, tvångsstyra/reglera och kopiera/plagiera.

  Välfärd i sig skapas ytterst av produktiva människor inkl. kreativa entreprenörer som opererar på den fria marknadens villkor.

 • #2
  Som Ayn Rand påpekade: Förnuftet är människans grundläggande överlevnadsmedel. Och staten är den institution i ett samhälle som har ett monopol på det legala användandet av våld. Eftersom våldet (helst endast vedergällningsvåld/försvarsvåld) är statens utmärkande attribut så är staten (eller kommunerna eller landstingen) inte grunden för mänsklig överlevnad. Produktion, inte politik/våld, är den yttersta grunden för mänsklig överlevnad. Egentligen är politik ett värde nästan endast i den utsträckning den skyddar produktionen. Närhelst politiken försvårar produktionen istället för att skydda den så tjänar politiken döden.
  Last edited by henriku; 07-29-2020, 09:31 AM.

  Comment

  Working...
  X