Announcement

Collapse
No announcement yet.

Allmäna arvsfonden eller allmäna fantasifabriken

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Allmäna arvsfonden eller allmäna fantasifabriken

  (Inlägget är baserat på en artikel i tidningen Contra nr 5/2019.)

  Innan 1928 var arvsrätten för efterlevande släktingar mer eller mindre obegränsad. 1928 beslutade dock riksdagen att begränsa arvsrätten till att bara gälla den närstående kretsen och att kusiner eller andra avlägsna släktingar inte automatiskt skulle ha arvsrätt. Saknade den avlidne arvingar och det inte fanns ett testamente skulle kvarlåtenskapen istället gå till den nyliga instiftade Allmänna arvsfonden1.

  Syftet med arvsfonden var att det skulle användas till att främja vård och fostran av barn. Det skedde t ex genom att Arvsfonden delade ut medel till barnstugor och barnhem. Pengarna ifrån fonden kunde också delas ut till familjer. Även ekonomiskt bistånd i form av stipendier till studenter. vid slutet av 1960-talet tog staten mer och mer över ansvaret för de ungas situation riktades stödet delvis om mot nya grupper av individer såsom personer med funktionsnedsättning. Projekt, såsom BRIS och färdtjänst har sitt ursprung ifrån Idag riktar sig Allmänna Arvsfonden till Ideella, föreningar som drivs utan vinstsyfte och offentliga institutioner som samarbetar med ideella föreningar. Det finns två olika slags stöd som det går att söka, Projekt- och lokalstöd. Det första stödet handlar om att täcka kostnaderna för att driva ett projekt.2 och det andra för om-, till- eller nybyggnad av lokal. Det är arvsfondsdelegationen, som utses av regeringen, som bestämmer vart pengarna går.

  Det delades ut ca 647 miljoner kronor år 2018. Det har framkommit mycket kritik mot Arvsfonden, för att fonden ibland vara för aggressiv i sin jakt på pengar. Arvsfonden har inte dragit sig att ens stämma släktingar till den döde eller att de har förvrängt fakta för att få pengarna trotts att testamentet varit i ordning. Mycket av pengarna har också gått till rent till flummeri, Så t ex har en afasiförening fått ett bidrag på 919 000 kronor, för ett projekt som ska pågå i tre år för att låta nyanlända och människor med afasi , människor med olika former av språksvårigheter3, träffas.4 Här kan man väl göra sig lustig över att människor som p g a olika fysiska omständigheter har svårt att kommunicera, ska träffa människor med bristande förmåga i svenska språket. Ett projekt som i år fått bidrag med 1,7 miljoner är Kulturföreningen MUMS för att tillsammans med barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning utveckla normkreativa sagostunder i form av dragshows och som ska spelas på bibliotek. Än värre är det att bidrag till grupper med extremistiska idéer har fått bidrag t ex Islamakademin fick vara med att bekämpa just extremism, Studiebundet Ibn Rush, som misstänks vara kopplat till Muslimska brödraskapet, har fått pengar för demokrati projekt, genom Forix. Det handlar som sagt om mycket pengar som slösas på nonsens ofta inom den kulturella sektorn och på projekt som direkt motsäger sig den demokratiska värdegrund som arvsfonden säger sig vilja stödja.

  1) https://timbro.se/smedjan/bidragsent...l-fran-de-doda
  2) https://www.arvsfonden.se/projektstod
  3) https://sv.wikipedia.org/wiki/Afasi
  4) https://www.fokus.se/2018/02/okontro...ning-arvsfond/


 • #2
  Jag läste din artikel i Contra och blev imponerad. Du har uppenbarligen arbetat hårt och länge med researchen. Och du lyckades visa hur hårresande fonden beter sig, både i inkasseringsändan och i outputändan. Det är en pågående politisk skandal. Och det är illa att islamismen förses med miljonstöd den vägen.

  Comment


  • #3
   Naturligtvis är det vidrigt att staten finansierar islamister, om det så sker genom allmänna arvsfonden eller via andra organisationer. Det enda som skiljer den allmänna arvsfonden ifrån andra sätt att det handlar om mäniskor som lämnar efter sig pengar, utan att de kan protestera. Att de anhöriga har den möjligheten är dock fråga om de har resurser för att dra staten inför rätta.

   Tyvärr så är den svenska givmildheten, via skattesedeln, ännu ett problem. Där har man ännu mindre chans att kunna avstyra deras försörjning . Det enda vettiga vore om alla bidrag överhuvudtaget skulle avskaffas, dvs partistödet, presstödet och stödet till alla andra organisationer. Vart ska man göra med pengarna som blir över.

   Vart skall pengarna ifrån fonden gå? Ett bra förslag vore det om resurserna omfördelades till polisen/rättsväsendet och försvaret, eftersom det är områden som verkar vara underprioriterade av politikerna. Reglerna borde sedan återgå till de arvsregler som gällde innan 1928, men med det undatag att den obligatoriska arvslotten avskaffas, för den som vill teatamentera bort sin förmögenhet till andra intressenter än sina bröstarvingar.
   Last edited by Helgeeyser; 02-04-2020, 11:25 AM.

   Comment

   Working...
   X