Announcement

Collapse
No announcement yet.

Sponsring

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Sponsring

  Ett sätt att finansiera staten – som jag personligen tror skulle kunna vara av avgörande betydelse i ett rationellt samhälle; alltså i ett samhälle där man den politiska vägen successivt har tagit sig fram till en minimal rättsstatsmodell – är sponsring.

  Ett företag kan sponsra staten rakt av, eller mer specifikt inrikta sig på att sponsra en budgetkategori eller en särskild aspekt på statens natur. Ett exempel på en sådan aspekt skulle kunna vara rättsväsendet. Ett exempel på en specifik budgetkategori skulle kunna vara t.ex. försvarets behov av att köpa in en eller flera nya ubåtar.

  Ett företag som sponsrar staten kan göra reklam för sin sponsring, och därmed både få pr-publicitet i media och goodwill från segment av potentiella kundgrupper bland allmänheten. Det kan vara storstilade kampanjer som knyts till ett varumärke, likasåväl som den lokala korvmojens hamburgerförsäljning; där t.ex. 1 krona för varje såld hamburgare går till statens budgetpost för rekrytering och utbildning av poliser.

  Den lokala livsmedelsbutiken kan på sina pant-automater ha en extra knapp för de kunder som istället för att få ett pantkvitto gärna hellre skänker pengarna från panten till ett ideellt ändamål. Och det ideella ändamålet kan t.ex. vara att hjälpa till att finansiera en ny stor och fin ubåt för marinen. Ubåten ifråga kanske byggs hos ett svenskt varv och man kan kanske läsa i media om nya avancerade signalspaningssystem som tas fram exklusivt för just denna unika ubåtstyp.

  Sponsring pågår ju redan överallt i vårt samhälle. Ingen har väl t.ex. missat att McDonalds samlar in pengar för familjer med sjuka barn, så att anhöriga ska få kunna bo nära barnens sjukhus? McDonalds och andra företag skulle självklart lika gärna kunna samla in pengar till Barncancerfonden, Rädda Barnen, Röda Korset eller varför inte också till utbyggnad och driftsbidrag till närmsta lokala storsjukhus?

  Här ser vi ett fotografi av en knapp för frivillig sponsring av Barncancerfonden. Denna knapp finns idag på två pant-automater i en lokal ICA-butik:  Många kunder uppskattar initiativet och skänker pengar från panten till det goda ändamålet. Flera av statens olika budgetposter skulle kunna vara väl lämpade för att bli sponsrade på exakt samma sätt. Fast i dagens läge, i vårt högskattesamhälle, är det inte sannolikt. Däremot blir det sannolikt och förmodligen framgångsrikt – som en av flera frivilliga finansieringskällor – för en sådan stat vars totala budget är mycket liten jämfört med den nuvarande svenska statsbudgeten. Och säkert skulle en minimal rättsstat – som tydligt prioriterade att hjälpa oss alla att få leva i fred och frihet – kunna bli mer populär än vad vår nuvarande statsmakt är. Eller hur?

Working...
X