Announcement

Collapse
No announcement yet.

Det vi vet om Covid-19

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Det vi vet om Covid-19

  Allmänt
  Det finns sju coronavirus som vi nu vet kan smitta människor. Fyra av dem är vanliga och mildare. Sars, mers och COVID-19 orsakar farligare luftvägsinfektioner.
  Bedömningarna om det nya viruset, COVID-19s farlighet, varierade inledningsvis från alarm till gäspningar. Det nya coronaviruset verkar bli pandemiskt.
  ( Här är ett exempel på en larmbedömning som gjordes redan den 3 februari. Skribenten är en bloggare som var oroad över myndigheternas brist på åtgärder i Thailand och i Kina:
  https://www.patreon.com/posts/virus-infection-33694084
  Och här är ett exempel från Sverige, den 2 mars, av en svensk professor i Expressen. )
  Vanlig influensa dödar många människor varje år, och enligt Folkhälsomyndigheten vet vi inte hur många. [1] Men vi kan ju hoppas att vår värld kanske kan bli en tryggare plats i framtiden ifall det går att förbättra influensavaccinet. Frågan är om det kan breddas och ge skydd för flera typer av influensa och kanske även för flera influensaliknande virussjukdomar, samtidigt som skyddet i sig blir effektivare. Tyvärr är det svårt som lekman att veta var gränsen går mellan realistiska förhoppningar och orealistisk science fiction.
  En pandemi är enligt Wikipedia ”...en infektionssjukdom [som] sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.” Under 1900-talet klassificerades fyra varianter av influensaepidemier som pandemier. Två av dem var Spanska sjukan 1918 och Svininfluensan 2009.

  Det finns inget vaccin mot COVID-19. Däremot finns det enligt Folkhälsomyndigheten vetenskapliga belägg för att viruset inte smittar underhela inkubationstiden.
  WHOs ackumulerade översikt, atlasöversikt och kinesiska distriktsöversikt finns här.
  ECDs motsvarande sammanfattningar finns här.
  CDC Summary här.
  ---------------
  ---------------
  [1]
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/...ar/influensa-/
  ”Influensa är en av våra vanligaste dödsorsaker men det är svårt att mäta denna dödlighet. Det beror på att det är komplikationer till influensa och inte influensainfektionen i sig som de flesta dör av. Influensainsjuknandet kan hos den äldre vara milt och ganska atypiskt från början och inte märkas. Det vanligaste som man avlider av är en efterföljande bakteriell lunginflammation, men hjärtinfarkt eller hjärtsvikt är också vanligt. Därför går det inte att räkna antalet dödsfall på grund av influensa direkt.”


 • #2
  Sverige
  Regeringen har klassificerat viruset COVID-19 som ”en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom”. Klassificeringen ger smittskyddsläkare extra befogenheter i skarpa lägen. Beslutet följer WHOs bedömning att det råder ett ”globalt hälsonödläge”.
  Försvarsmakten har tagit fram ett mobilt laboratorium som möjliggör snabba provtagningar.

  Thailand
  I Thailand har läkare lyckats hejda sjukdomsförloppet för en 80-årig patient, genom att ge henne en sammansatt dos av två bromsmediciner mot hiv och ett läkemedel mot influensa. Kvinnan tillfrisknade inom två dygn.

  Kina
  Den 30 december berättade Wuhanläkaren Li Wenliang för kollegor i läkarhögskolan att han hade identifierat sju patienter med sarsliknande symptom i form av andningssvårigheter. Polisen beskyllde honom för att sprida rykten och tvingade honom att skriva på ett tysthetslöfte. Polisen hävdade att han ”allvarligt hade stört den sociala ordningen”. Detta trots att den dagen hade 27 människor konstaterats sjuka i smittan. Wenliang själv insjuknade några dagar senare.
  Wuhans borgmästare Zhou Xianwang spred under januari flera gånger raka lögner om att inga fler sjukdomsfall fanns. Lögnerna möjliggjorde sammankomster och folksamlingar där viruset spreds vidare i onödan.
  Tio dagar tog det att bygga ett nytt sjukhus, Huoshenshansjukhuset i Wuhan. Det öppnades den 3 februari och kan ta emot 1000 patienter. Ytterligare ett sjukhus byggs som öppnar om några dagar och kan ta emot 1500 patienter. 2003 byggdes ett storsjukhus i Peking på sju dagar för vård av sarspatienter.
  Den 3 februari föll de kinesiska börserna rejält, så att hundratals företag spärrades av efter kursras på tio procent och samtidigt började guldpriset öka.

  Comment

  Working...
  X