Announcement

Collapse
No announcement yet.

Apropå idén om arbetstidsförkortning

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Apropå idén om arbetstidsförkortning

  Ibland föreslås en allmän arbetstidsförkortning som en lösning på problemet med massarbetslöshet. Tanken är att jobben skulle räcka till flera om varje lönearbetare jobbade mindre.

  Denna tanke är helt fel. Det är nämligen inte mängden arbetsuppgifter som är begränsad – utan endast arbetsköparnas lönebetalningsförmåga.

  Det finns potentiellt hur mycket som helst arbetsuppgifter att utföra – om bara de vore tillräckligt billiga. De flesta svenskar skulle väldigt gärna köpa mera varor och tjänster om bara de hade råd. De flesta svenskar skulle gärna gå på krogen oftare – eller skaffa sig en större och bättre bostad – eller göra flera semesterresor – eller köpa finare kläder – eller skaffa sig mera utbildning – o.s.v. Produktionen av alla dessa potentiellt efterfrågade varor och tjänster skulle kräva mera arbetskraft och därmed ge upphov till flera jobb. Dessutom skulle helt nya varor och tjänster att konsumera kunna uppfinnas.

  Mängden potentiella arbetsuppgifter är alltså fullständigt obegränsad. Men – arbetsköparnas lönebetalningsförmåga är aldrig obegränsad vid någon given tidpunkt.

  Sveriges arbetsköpare har idag en viss mängd pengar som de kan använda till att betala löner med. Hur många lönearbetare de pengarna räcker till att avlöna beror på hur mycket varje anställd lönearbetare skulle kosta.

  Hur många personer arbetsköparna skulle kunna anställa beror därför på löneanspråken.

  Den totala lönesumman är given (vid en viss tidpunkt). Denna lönesumma skulle räcka till att ge flera svenskar jobb – om bara varje svensk (i genomsnitt) betalades en lägre nominell lön.

  En sänkning av de nominella lönerna skulle medföra flera svenskar i arbete och därmed en större total produktion. Eftersom det då funnes en större produktion att dela på skulle de flesta svenskar erhålla en högre levnadsstandard. Så reallönerna skulle bli högre om de nominella lönerna blev lägre!

  Lösningen på arbetslöshetsproblemet är således inte att sänka den genomsnittliga arbetstiden – utan att sänka de genomsnittliga lönerna! Vad vi borde göra är inte att sänka den totala arbetstiden utan att sänka de totala lönerna – utan att sänka de nominella timlönerna utan att sänka den totala arbetstiden.

  Vi skulle få en sund arbetsmarknad och en större välfärd om vi lät marknadskrafterna bestämma lönerna. Vad vi behöver är mera kapitalism och mindre (helst ingen) ”välfärds”politik.
  Last edited by henriku; 08-11-2021, 06:07 AM.

 • #2
  Kan bara hålla med. Men... vill även tillägga att vi arbetare skulle kunna få ett mycket bättre arbetsliv ifall alla regleringar tas bort och arbetsmarknaden blir friare. Vi skulle kunna kombinera flera typer av deltidsarbeten hos flera arbetsköpare, utan att behöva jobba mer än vi gör idag. Och vi skulle alla kunna roa oss med att ha flera parallella yrkeskarriärer.

  Ingen arbetare bör någonsin vara rädd för att förlora sitt jobb. Du har rätt Henrik i att det inte finns någon naturlig begränsning för hur mycket arbete som behöver utföras i ett land.

  Comment

  Working...
  X